Piaci körkép

Nagyon elszállt a piacokon a burgonya ára

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2022.10.07. 10:44

Nagyon elszállt a magyar krumpli ára a hazai piacokon, már most legalább 40-50 százalékos drágulás tapasztalható. A terméscsökkenés miatt van ekkora árnövekedés, ami a kereskedők szerint még csak a kezdet. Az import burgonya sem olcsóbb a hazainál, mint ahogy a hagyma is többe kerül, mint ilyenkor ősszel általában. Az árusok már nagyon várják az import déli gyümölcsöket, ami ugyancsak többe fog kerülni, de legalább komoly forgalomnövekedést hozhat.

Halmokban áll a magyar burgonya a Vásárcsarnok egyik népszerű kereskedőjénél. Viszik is kilószámra a hazai krumplit, pedig az nagyot drágult az elmúlt évek azonos időszakához képest.

„Sajnos a hír igaz, nagyon megugrott a krumpli ára, a csökkenő termőterületek és az aszály miatt már most 40-50 százalékkal többe kerül a magyar burgonya és még csak rosszabb lesz a jövőben– mondta a Győr+ Médiának Markó Vendel zöldség-gyümölcskereskedő.

„Drágább és nem is áll el olyan hosszan a krumpli, mint korábban, mi is kénytelenek voltunk már import burgonyát is rendelni, mert igény van rá és valamivel pótolni kell a magyart” – fogalmazott egy másik kerekedő, Kissné Adrienn.

Az időszak másik sláger terméke a hagyma, ami szintén drágult, igaz közel sem annyit, mint a burgonya. Azért ebből is fogy bőven, de a vevők pénztárcáját jobban megterheli a vásárlás.

„A hagymánál hasonló a helyzet mint a krumplinál, drágult ez is, igaz nem annyira, mint a hazai burgonya és sajnos sok a rossz minőségű az áru között, ezért mi is jól átválogatjuk, hogy a legszebb darabokat kínáljuk a vevőknek” – hangsúlyozta Markó Vendel. „Makói hagymát kínálunk, amiből kevesebb termett, mint máskor, drágább is lett, de amíg lehet magyar árut adunk a vevőinknek, akik folyamatosan nagyon keresik, főleg a vöröshagymát” – emelte ki Kissné Adrienn.

Alig egy hónap és érkezik a friss, import déli gyümölcs is a standokra. Most még nagyon drága a narancs és a mandarin, de ha november elején jön belőle a dömping, kissé visszaeshetnek az egyébként elszabadult árak. „Nagyon várjuk a déli gyümölcsöket, mindig jól fogynak, de azt már most látjuk, hogy ez is drágább lesz a szokásosnál, de hogy mennyivel, azt még nem látni, viszont mindenképpen megdobják majd a novemberi és a karácsony előtti forgalmunkat” – mondta Markó Vendel.

A folyamatos drágulás ellenére a péntek most is jó forgalmat hozott a csarnokban, szombaton pedig a kereskedők reményei szerint még nagyobb lehet majd a tömeg.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #burgonya | #győr-szol | #hagyma | #híradó | #vásárcsarnok |