Nagy iskolaválasztó: jövő héten beiratkozás

Szöveg és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.04.13. 12:13

Fontos dátum jön a magyar családok életében, legalábbis azokéban, akinek a gyermeke ősszel kezdi majd meg általános iskolai tanulmányait. Április 20-án és 21-én lesz ugyanis a 2023-24-es tanévre szóló általános iskolai beiratkozás. A Győr+ Média által megkérdezett igazgatók szerint az iskolaválasztás komoly felelősség és stressz is egyben, ezért az intézmények dolga, hogy mindenben segítsék a családokat. Egy tradicionálisan jó hírű és népszerű nádorvárosi, illetve egy feltörekvő adyvárosi iskolában jártunk az iskolaválasztás előtt néhány nappal.

Tanórán járt csütörtökön a Győr+ Média az adyvárosi Fekete Iskolában. Abban az intézményben, ami az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment át. Az egykori, kissé lesajnált, lakótelepi suliból mára egy igazi 21. század, modern oktatási intézmény lett, ahol készülnek a beiratkozásra. Az igazgató néhány gyakorlati jó tanácsot is adott a szülőknek.

„Szerencsére egyre többen használják az online jelentkezést, április 5-től indult el az a felület, ahol el lehet indítani a beiratkozás folyamatát. Az online csekkolás után kötelező, de sokkal gyorsabb a személyes ügyintézés április 20-án és 21-én, reggel 8 és este 19 óra között” – mondta Németh Péter.

Az igazgató természetesen büszkén beszélt haza és ajánlotta a gyerekek figyelmébe a Feketét. Németh Péter kiemelte, náluk a diák van a középpontban és persze a szakmaiság, mindez azonban úgy, hogy közben a gyerek mosolyog, és jól érzi magát az iskolában. „Többféle pedagógiai programunk van, kiváló tanáraink vannak, sok-sok tanórán kívüli foglalkozást tartunk, emelt szintű a nyelvoktatásunk, teljesen megújult az épületünk, szép tanuszodánk működik, de mégis a legfontosabb, hogy nálunk a gyerek van a középpontban, az a legfontosabb, hogy ő mosolyogjon, jól érezze magát az iskolában” – tette hozzá a Győri fekete István Általános Iskola direktora.

Egy másik körzet, másik iskolájában is jártunk. A Gárdonyinak régóta jó híre van, a tradíció és az innováció ötvöződik az iskolában, ahol ugyancsak nagyon várják a kis elsősöket. Jó tanács pedig itt is érkezett az igazgatótól. „Az online felületet én is csak ajánlani és javasolni tudom, egyrészt rengeteg információt tartalmaz, hatékonyan segít az eligazodásban, másrészt később meggyorsítja a személyes beiratkozás folyamatát” – hangsúlyozta Gecsei Kolos.

Gecsei Kolos

A Gárdonyiban rendkívül sokszínű az élet, a tanuláson kívül számos érdekes foglalkozás vagy tanórán kívüli program várja a diákokat.„Az alapvető tanrendi oktatáson túl rengeteg lehetőséget kínálunk, hogy a gyerekek több dologban is ki tudjanak teljesedni, néptánc, népzene, furulya, cserkészet, sakk, logika és nagyon magas szinten sportképzés is van a Gárdonyiban, a kézilabda mellett most már futball és futsal utánpótlást is képzünk, amihez minden szükséges feltétel adott az intézményünkben” – emelte ki a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója.

A tervek szerint a Feketében kettő, míg a Gárdonyiban a jelentkezők létszámától függően 3 vagy 4 elsős osztályt indítanak szeptemberben.  

Az általános iskolai beiratkozás pontos időpontja Győrben is április 20-a és 21-e, mindkét nap reggel 8 és este 7 óra között lehet beíratni a kicsiket. Ezután az iskola május 5-ig jelez vissza arról, hogy sikerült-e a felvételi a kiválasztott oktatási intézménybe.  

Nyitóképünkön: Németh Péter      

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #általános iskola | #beiratkozás | #híradó | #Oktatás |