Hirdetés
Az égbekiáltó költő

Nagy Gáspárra emlékeznek

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2022.01.14. 19:11

Kiállítással és szavalóversennyel emlékezik Nagy Gáspár, Kossuth- és József Attila-díjas költő halálának tizenötödik évfordulójára a Győri Egyházmegye és a Prohászka-iskola. A „Valaki kölcsönbe vette kezedet” című tárlatot a Triangulum Galériában dr. Veres András megyéspüspök nyitotta meg.

Hirdetés

Nagy Gáspár bátor költő volt. A rendszerváltás előtt ő beszélt legnyíltabban a kommunista diktatúra bűneiről. Két, a nyolcvanas években megjelent verse hatalmas botrányt okozott az akkori politikai és szellemi életben. Az „Öröknyár: elmúltam 9 éves” miatt nem dolgozhatott tovább az Írószövetség titkáraként, a másik után bevonták a Tiszatáj című irodalmi folyóiratnak azt a számát, amiben „A Fiú naplójából” megjelent, a szerkesztőket pedig leváltották. Ettől kezdve a korabeli hatalom egyik fő ellenségének tekintette.

Gazdag életművében, művészetében a keresztény emberek gondolatait, érzéseit, élethelyzeteit szólaltatta meg. A Prohászka-iskolához különleges kapcsolat fűzte, megalakulásának tizedik évfordulójára, 2003-ban megírta Diákdal című versét, az iskola himnuszát.

Hirdetés

Dr. Veres András megnyitójában arról beszélt, hogy mivel gyermekkorában sokat szavalt, így a verseken keresztül már korán megismert egy olyan világot, amire egyébként nem lett volna lehetősége. Kispapként találkozott Nagy Gáspár egyik versével, amelynek kisugárzása annyira megragadta, hogy később tudatosan kereste költeményeit. Jóval később a Katolikus Rádió irodalmi főszerkesztőjeként munkatársa lett a költő, aki a bizalmába fogadta a főpásztort. „Sok mindenben azonos módon gondolkodtunk a világról és ez közelebb hozott bennünket egymáshoz. Szavaiban égbekiáltó volt, Istent kereste, szólította mindig a verseiben, ugyanakkor rendkívül szerény ember maradt.” – zárta emlékezését Veres András, majd átadta a szavalóverseny és a képzőművészeti pályázat díjazottjainak az elismeréseket.

A szavalóversenyen a költő verseivel két kategóriában mérték össze a diákok előadói képességeiket. A döntő zsűrijének elnöke dr. Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója volt.

A kiállításon látható munkákat is Nagy Gáspár költeményei ihlették. A gyermekek az általuk megálmodott képi világot változatos technikákkal valósították meg, így ugyancsak nehéz munkát adtak a képzőművészekből álló szakértő ítészeknek.

A tárlat február 13-ig minden nap 10-18 óra között, ingyenesen látogatható a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.) az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával.

Galéria: Ács Tamás

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka, J. Kovács Andrea

likeold
a fb oldalunkat