Hirdetés
Ingatlanpiac

Nagy drágulás 5 év alatt a házak árában

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.02.16. 09:10

Sokkal többet is érhet városunk területén ugyanaz az ingatlan ma, mint 5 évvel ezelőtt. 2016-tól országszerte folyamatosan az ingatlanpiaci árak emelkedéséről számoltak be a szakértők. A magyar lakáspiacon a négyzetméter árak folyamatos emelkedése miatt ugyanannyi pénzért egyre kisebb alapterületű lakóingatlanokhoz juthattunk az elmúlt öt évben.

Hirdetés

Természetesen a járványhelyzet, valamint az ingatlanpiaci lufi kidurranása az elmúlt évben már rányomta bélyegét a hazai ingatlanárakra is. Sőt ezek hatása városunkban is megfigyelhető volt. Hosszú távon – az öt év tekintetében – mégis az árak emelkedéséről számolhatunk be leginkább.

Az elmúlt öt évben folyamatosan a téglalakások voltak a legdrágábbak, azokat a panellakások követték. A sort pedig a családi házak zárták, viszont a vizsgált időszak elején a panelek és a házak árai igencsak közel azonos árfekvésen mozogtak, sőt idén újra egyre közelebb kerültek egymáshoz.

Hirdetés

A családi házak árában szinte folyamatos volt a drágulás

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján a vizsgált időszakban, a győri családi házak átlagára megfontoltan ugyan, de szinte folyamatosan emelkedett. 2016 decemberében még átlagosan 265 ezer forintos négyzetméter áron találhattunk ilyen típusú ingatlanokat, azonban az évek során ez az összeg majdnem 100 ezer forinttal emelkedett, így elérve 2019 decemberében a 356 ezer Ft/m2-es átlagos árfekvést. 2020 végére már a mérséklődés volt megfigyelhető, hiszen ekkor az átlagárak 350 ezer Ft/m2 alá csökkentek.

Ez a változás az öt év elteltével egy 110 négyzetméteres ház esetén akár 9 millió forintos különbséget is jelenthetett az átlagos kínálati árak tekintetében.

A téglalakások jóval drágábbak lettek

A győri ingatlanok közül minden bizonnyal a téglalakások ára emelkedett leginkább az évek során. 2016 decemberében még átlagosan 387 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra az ilyen építésű ingatlanokat. A következő év azonban igen kivételesnek volt mondható, hiszen 2017 decemberére ez az összeg minimálisan ugyan, de 8 ezer forinttal csökkent négyzetméterenként. A 2018-as év viszont már újra az árak emelkedését hozta, így ekkor átlagosan 443 ezer Ft/m2-es árfekvésen kínálták eladásra a győri téglalakásokat. A 2019 és 2020 szintén az árak folyamatos drágulását hozta, így elérve az 525 ezer Ft/m2-es átlagárat.

Grafika: ingatlannet.hu

A panellakások ára is változatosan alakult

2016 és 2017 között viszonylag kismértékben változtak a győri panellakások átlagárai, ebben az időszakban az átlagos árfekvés 288 és 293 ezer Ft/m2 közé volt tehető. Ezt követően egy nagyobb áremelkedés volt megfigyelhető, melynek következtében az átlagárak 2019 decemberében már elérték a 412 ezer Ft/m2-t. A tavalyi év végére egy kisebb csökkenés volt tapasztalható a panellakások tekintetében, így az átlagos árfekvés ekkor 391 ezer Ft/m2 körül volt.

Egyre több lakás épül a megyében

A KSH gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2020 I-III. negyedévében megyénkben 16%-kal nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest. Építési forma szerint a lakások 52%-át családi házas formában, 45%-át többszintes, többlakásos épületben adták át. Az új lakások átlagos alapterülete 90 m² volt, amely 6 m2-rel elmaradt az országos átlagot.

Forrás: ingatlannet.hu

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #ingatlanpiac |
likeold
a fb oldalunkat