Munkája és hobbija a kert

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2024.06.10. 09:52

A Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékéremmel tüntették ki Nagykutasi Viktort, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnökét, a Környezetvédelmi Bizottság tagját, akinek munkája és hobbija is a kert.

Mikor kezdték érdekelni a növények, illetve a természetvédelem?

A növényeket már óvodásként is szerettem, iskolás koromban pedig még jobban elkezdtem érdeklődni a természet iránt. Később a kertész végzettségem mellé két környezetvédelmi szaktechnikusi képesítést is szereztem. Az igazi aktív munka megkezdése a Kertbarát Egyesülethez kötődik, melynek jelenleg az elnöki teendőit látom el. Úgy érzem, akkor vagyok hiteles, ha azt, amiről beszélek, én magam is csinálom. Nekem otthon is vannak magaságyásaim, komposztálok, és nem égetek, hanem darálok és mulcsolok, a növényvédő szerek használatát pedig minimálisra csökkentem.

Tevékeny tagja a város Környezetvédelmi Bizottságának. Milyen feladatokat vállalt magára?

Nagyon fontosnak tartom a komposztálás népszerűsítését, valamint azt, hogy az égetést teljesen háttérbe szorítsuk és helyette az ágak ledarálását és a mulcsolást alkalmazzuk. Ezek a technikák környezetvédelmi és kertészeti szempontból is előnyösek. Győr város zöld projektjeiben aktívan részt veszek. Közreműködésemmel, segítségemmel sikerült az öntözőzsák használatát a közterületeken frissen ültetett fáknál alkalmazni. Ezzel a módszerrel időt és energiát takarítanak meg. A Klíma Expo rendezésében folyamatosan részt veszek.

Milyen tervei vannak?

Szeretném, ha a kerttulajdonosok megismerkednének olyan régi növényekkel, amelyek nemcsak szépek és jól mutatnak, hanem teremnek is. Ezek a múltban körbevettek bennünket, de mára kiszorultak az életterünkből, pedig nincsenek különösebb betegségeik, viszont díszítő és használati értékük van. Gondoljunk például a somra, mely dekoratív, ugyanakkor a termése sokoldalúan felhasználható és nagyon egészséges.

Kert nélkül is lehet kertészkedni?

Néhány éve kezdte el foglalkoztatni az embereket a pici területen – közös udvaron, teraszon, erkélyen – való kertészkedés gondolata. Erre kitűnő a magaságyás, melyben az enyhe telek következtében szinte egész évben lehet termelni. Egy négyzetméteren meglepően sok minden megterem, akár 15-20 különböző növényt is ültethetünk bele. Vagyis a kicsi hely nem akadály. Ahol egy muskátlit vagy leandert fel lehet nevelni, ott néhány tő zöldséget is megtermelhetünk.