Mozgalmas évet zár a győri WHO Iroda

HAK Egészséges Győrért Facebook
2022.12.22. 07:00

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 1988-tól vesz részt a WHO Egészséges Városok mozgalomban, 1994-től pedig projektvárosként közvetlenül kapcsolódik a WHO Európai Regionális Irodájához. A 2022-es év is igencsak mozgalmasra sikerült a győri WHO-nak, munkatársai pedig számos alkalommal bizonyították, hogy számukra az emberek, az egészségük és a biztonságuk a legfontosabb.

Ahhoz, hogy jobban megértsük a WHO ez évi tevekénységét, egy kicsit érdemes megismerni a működésüket, célkitűzésüket és feladataikat. Ebben Guly-Kovács Leventéné WHO koordinátor volt a segítségünkre, aki elmondta, az Egészséges Városok program lényege, hogy a résztvevő városok tudatosan kívánnak tenni polgáraik egészségének megőrzéséért, a hosszútávon fenntartható, egészséges környezetért. Mindezt a döntéshozatali folyamatokban is érvényre kívánják juttatni és együttműködnek más ágazatokkal az egészség érdekében. Fontos a helyi közösségek bevonása a célkitűzések megvalósításába. Az állampolgárokat igyekeznek hozzásegíteni ahhoz, hogy képesek legyenek a saját egészségük megőrzéséért maguk is tenni. Az egészségügyben pedig a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. A WHO Egészséges Városok Program működését a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület „civil háttérként” segíti.

„Győrben 1997-ben készült el az első Egészségkép, amelyet 5-6 éves periódusokban megújítunk, erre épült 1998-ban az Egészségterv, 2000-ben a Környezet-egészségügyi Akcióprogram. 2006-ban először, majd legutóbb 2019-ben az Idősek egészségképét dolgoztuk ki, ezt követte először 2007-ben, majd legutóbb 2020-ban az Idősek életminőségének fejlesztését célzó koncepció, az Idősügyi Tanácsot pedig szintén 2007-ben hívtuk életre, amelynek munkáját a WHO Iroda segíti, elnöke pedig a mindenkori polgármester. ”

A WHO a győri droghelyzettel is kiemelten foglalkozik, számos felmérés és program készült annak érdekében, hogy valós képet kaphassanak a szakemberek és a döntéshozók az aktuális helyzetről. Ezért droghelyzet felmérés készült 1994-ben, 1999-ben, 2003-ban, 2009-ben, 2014-ben és legutóbb 2019-ben. A győri fiatalok körében a drogérintettség a felmérések adatai alapján mérsékelten csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a viselkedési/online függőséggel küzdők száma növekszik. A drogprobléma kezelésére 2001-ben a Győr városi Drogstratégia fogalmazta meg a teendőket, amelynek az aktualizálása 2005-ben, 2009-ben, 2016-ban és 2020-ban történt meg. A győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) munkáját a WHO Iroda fogja össze, elnöke pedig a területet felügyelő alpolgármester.

Szintén fontos feladat a lakosok biztonságának elősegítése, amely a közlekedést is érinti, így a győri Közlekedésbiztonsági Bizottság munkája is nagyon lényeges és fontos. Hogy minél szélesebb körben történhessen a baleset-megelőzés, a WHO Iroda a Győri Rendőrkapitánysággal, illetve több intézménnyel, civil szervezettel is együttműködik.

A bevezető után most lássuk tehát, hogy milyen programok is zajlottak 2022-ben azért, hogy a győriek figyelmét egyre inkább az egészség és a biztonság felé irányítsák, illetve hogy egyre több információhoz juttassák a lakosságot, életkortól függetlenül.

A WHO szervezésében megvalósult események:

A tavasz folyamán nagy sikerrel zajlott az Egészség-Piac programsorozat nyolc városrészben, illetve a Család- és Gyermekjóléti Központ Újvárosi Iroda közreműködésével a szeptemberi Egészség Nap. Ezeken a lakosság számára egészségügyi szűréseket biztosítottak a szervezők, mint például a vércukor-, vérnyomás, PSA-, koleszterinszint mérések, illetve nagy érdeklődés mellett folyt a dietetikai tanácsadás is.

Minden hónap első csütörtökén tartották az Alzheimer Café találkozót, amelynek a Danubius Hotel Rába adott otthont.  

A Kertbarátok Győri Egyesületének Konferenciája is sokakat vonzott áprilisban és novemberben, amelyre a GY-M-S Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában került sor.

Győr városa adott otthont az Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesülete éves Koordinátori értekezletének április 21-22-én, amelyre az országból és a határon túlról is érkeztek tagvárosi képviselők.

A Dohányzásellenes Világnap (május 31.) minden évben nagy hangsúlyt kap, hiszen sajnos még minden sokan élnek ezzel a káros szenvedéllyel, vagy éppen küzdenek a leszokás nehézségeivel. A kampányt az Árkádban tartották meg és hívták fel a figyelmet az egészséges élet előnyeire, meg persze a dohányzás hátrányaira.

A Környezetvédelmi Osztály szervezésében zajlott június 9-10. között a „Sövény ÖKO Diákolimpia”, amelynek az Olimpiai Sportpark adott otthont és ahol a fogyatékossággal élők és az épek együtt sportolhattak. A WHO Iroda ezen az eseményen támogatóként vett részt.

A környezetvédelem és környezettudatosság jegyében tartották meg az Autómentes Napot, amely alkalomból szeptember 22-én számos érdekes programot tartottak azzal a célkitűzéssel, hogy ha máskor nem is sikerül, de legalább ezen az egy napon ne üljünk autóba.  Ennek érdekében a WHO Ipartörténeti Gyalog- és kerékpártúrát szervezett, így csatlakozva a Környezetvédelmi Osztály programjaihoz.

Régi hagyománya van már a Barátság Sportparkban megrendezett Tavaszi-, illetve Őszi Sport és Egészségnapnak, melyeken rendszeresen egészségügyi szűréseket és tanácsadást biztosított a programiroda.

Az egyre nagyobb figyelmet nyerő és egyre több szakembert, illetve érdeklődőt vonzó II. ÖKO Expo szeptember 30. – október 2. között zajlott, a WHO pedig társzervezőként nyújtott segítséget a Környezetvédelmi Osztálynak.

A mellrák elleni harcról sem lehet eleget beszélni és semmilyen figyelemfelhívás sem felesleges, amely ráébresztheti a nőket arra, hogy sokat tehetnek azért, hogy megvédjék egészségüket vagy éppen megelőzzék a nagyobb bajt. A rendszeres önvizsgálatra és a mammongráfiai szűréseken való részvételre buzdított a Pink Futás és Séta október 2-án az Aranyparton, ahonnan természetesen a WHO sem hiányozhatott.  

Idén, több év kihagyás után, októberben újra megszervezte a WHO Iroda a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak szűrővizsgálatát. Szerencsére egyre többen élnek ezzel a lehetősséggel is!

A WHO az évet egy soproni kiküldetésen zárta, amikoris az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete Szimpóziumán vett részt, november 10-12. között.  Témája, Lakóhelyünk: Az Egészséget és jóllétet támogató városi környezet kialakítása.

Ahogy fentebb is említettük, a WHO számára az idősügy is a kiemelt feladatok közé tartozik, így 2022-ben is számos alkalommal szólították meg a szépkorúakat. Munkájuk közé tartozott természetesen az Idősügyi Tanács egész éves koordinálása, illetve a Beszélgető Hálózat működtetése is. Ez utóbbi keretében havi találkozásokat szerveztek, illetve új tagokat toboroztak és képeztek ki. 2022-ben hét fő új önkéntes csatlakozott az ősz folyamán. S mivel a tánc minden életkorban remek mozgásforma, a városban működő hat senior örömtánccsoportot is egész évben összefogták a szakemberek. A korábban már említett Autómentes Napba a szépkorúakat is bevonták, az Idősek Gyalogló Klubjával együtt sétára invitáltak mindenkit a Püspökerdőbe. Csakúgy, ahogy a szeptember 21-ére meghirdetett Alzheimer Sétára is szeretettel vártak minden résztvevőt, hogy így mutassák meg: tudják, hogy a betegséggel érintetteket és a családtagokat is hatalmas teher nyomja az Alzheimer-kórral való küzdelem során. Ahogy a tánc, a kertészkedés is az egyik közkedvelt elfoglaltság az idősek körében, így a Nemzedékek Kertje rendezvényei is sok érdeklődőt vonzottak: 2022-ben kettő magaságyást is átadtak az Iskolakertekért Alapítvány és a Széchenyi István Egyetem közreműködésével.

A Városházán közösen ünnepelték meg szeptember 30-án az Idősek Világnapját, amelyről természetesen egyetlen évben sem feletkeznek el. A szépkorúak biztonsága is mindig fő szempont a WHO számára, így az „Idősen Biztonságban – Szakmai Napon” a Győri Rendőrkapitányság társszervezőjeként vettek részt, október elején. Az alkotás öröme minden életkorban tapasztalható, így az Alkotó Nyugdíjasok Kiállítása is nagy sikert aratott, s vélhetően 2023-ban is sorra kerül majd.

A WHO aktívan részt vesz a Győr városi Drogstratégia célkitűzéseinek megvalósításában. Ennek érdekében folyamatosan koordinálja a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (KEF), amelyben 22 győri szervezet vesz részt, a drogprobléma megelőzésétől kezdve a kezelésen át, egészen az utókezelés kérdéséig. Decemberben szervezték meg Győrben a VII. KEF „Közös gondolkozás, helyi cselekvés” című országos szakmai konferenciát, ahol ismét számos fontos kérdést vitathattak meg a szakemberek és a meghívott vendégek.

Látható tehát, hogy a győri WHO Irodának igencsak mozgalmas volt a 2022, s a 2023-as esztendő szintén sok-sok kihívást tartogat. Az érintett témák fontossága azonban megkérdőjelezhetetlen, így a szakemberek minden év elején megkettőzött erővel vágnak bele a feladatok megvalósításába és a programok megszervezésébe, amelyekről terveink szerint folyamatosan beszámol majd a Győr+ Média is.

Még több információt találhatnak a győri önkormányzat WHO Irodájának Facebook oldalán!