Mise a betegekért

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.02.12. 17:48

II. János Pál pápa kezdeményezésére 1992. óta február 11. a Betegek Világnapja. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett, 14 éves francia lánynak Lourdesban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. Az egyház tanításai alapján a világnap célja, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését."

Hirdetés

A világnap alkalmából az azt követő hétvégén misét tartottak Újvárosban, a Szent Erzsébet templomban, ahol már a 30. éve könyörögnek a betegekért. 

“Valamennyien voltunk betegek, vagyunk betegek tehát ezen a napon is figyeljünk arra, hogy a rászorulókat segítsük, gondoskodjunk a betegekről. Nagyon fontos, hogy ezen a napon forduljunk a betegek felé, forduljunk a gondozottak és az elesettek felé” – ezen szavakkal kezdte gondolatait Dr. Schmidt Péter, gyermekgyógyász, az újvárosi hitélet egyik kiemelkedő alakja, a szentmise egyik főszervezője. A gyermekgyógyász hozzátette, hogy tegnap Bősön volt szentmise, szombaton pedig a győri közösség gyűlt össze. 

A misét Dr. Lukácsi Zoltán, székesegyházi kanonok, plébános mutatta be. Az ünnepi alkalom kapcsán, a megyei kormányhivatal vezetője, Széles Sándor, kormánymegbízott mondott beszédet. A vezető kiemelte, hogy fontos ünnep a 30 éves jubileumi és sajnos a világnaphoz kapcsolódóan beszélni kell az elmúlt 3 évről is, melyet végig kísért a koronavírus járvány. “Az elmúlt időszakban, de akár az elmúlt 30 évben is mindenki rádöbbent arra, hogy érdemes felfelé kapaszkodni és felfelé tekinteni”- hangsúlyozta Széles Sándor, aki a testi és lelki egészség fontosságáról is beszélt. 

A misén ezt követően többen is felszólaltak, a hallgatóság között pedig jelen volt Dr. Pergel Elza és Szeles Szabolcs, alpolgármester is. A betegek szent kenetét is felvehették azok, akik előztesen regisztráltak, őket Dr. Lukácsi Zoltán áldotta meg. 

Galéria: Vig Norbert

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #betegség | #Győr+ TV | #híradó | #szentmise | #világnap |