Hirdetés
Kiállítással és szentmisével emlékeztek Apor Vilmos püspökre

Mindenkinek mindene

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2020.11.10. 12:00

Boldoggá avatásának 23. évfordulóján, november 9-én ünnepi kiállítás megnyitóval és szentmisével emlékeztek Apor Vilmos püspökre a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Hirdetés

„Talán soha nem volt akkora szükség példaképekre, mint most, a mi korunkban” – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes boldog Apor Vilmos vértanú püspök halálának 75. és boldoggá avatásának 23. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Fontos, hogy legyenek méltó példaképek, akik az örökkévalóság felé is példaképek. Apor Vilmos ilyen volt – fogalmazott a politikus. Kiemelte, hogy a vértanú püspök azt a keresztény szeretetet élte és mutatta meg, amely „mindig minden korban érvényes”.

Fotó: Ács Tamás

Apor Vilmos halála, politikai helyzete hasonló volt a mai helyzethez. A püspök életét végigkövetve láthatjuk, hogy oly módon élt embertársaiért, önmagáról megfeledkezve, lemondva, hogy végül, amikor elérkezett a döntő pillanat, az övéiért tudta áldozni életét – erről Veres András győri megyéspüspök beszélt. Majd azt javasolta a látogatóknak, a püspök életútját a kiállításon ne csak fizikailag, hanem lelkileg is „járják végig”.

A megújult kiállítást Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója mutatta be. Nagy Ferenc zeneszerző a tárlaton is felcsendülő, Apor püspök tiszteletére komponált, A Jó Pásztor című zeneművét adta elő.  

Fotó: Ács Tamás

A szentmise szónoka Lukácsi Zoltán győr-szigeti plébános volt, aki kiemelte: a püspök minden cselekedetével azon igyekezett, hogy a kereszt hatalmával megerősítse a gyengéket, és a kereszt erejével megfékezze a hatalmasok önkényét. Apor Vilmos mindig az embert nézte, bátor helytállásával a bajban lévőt segítette. Ezzel példát mutatott mindannyiunk számára: ha úgy kívánja a történelem, akkor bátran álljunk ki az igazságért, a hitért, az erkölcsért és a kultúránkért.

Fotó: Ács Tamás

A szentmisét követően Veres András megáldotta az emlékkiállítást. Az ünnepségen közreműködött Baross Loretta énekművész, Ruppert István orgonaművész, valamint a Brenner János Hittudományi Főiskola énekkara. 

„Mindenkinek mindene” című emlékkiállítás a jelenlegi járványügyi rendelkezések értelmében nem látogatható. A tárlatról részletes ITT számoltunk be.

Kapcsolódó témák: #megemlékezés |
Hirdetés