Méltó emlékezés Apor püspök halálára

Mindenkinek mindene

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.11.07. 08:17

Megdöbbentő, felkavaró, elgondolkodtató a megújult Boldog Apor Vilmos emlékkiállítás. Látjuk a golyónyomokat, halljuk a püspök utolsó szavait, az emlékezők vallomásait, vetített képek, különböző fény- és hangeffektusok hatnak a látogatókra. A püspökvár pincéjében, a vértanúság helyszínén, november 10-től látogatható a tárlat, amely a legmodernebb kiállítás-technikai eszközökkel kelti életre Boldog Apor Vilmos korát és a püspök személyes életútját.

Győr hetvennegyedik püspöke Apor Vilmos 75 évvel ezelőtt halt vértanúhalált és 1997. november 9-én avatták boldoggá, tiszteletére egy megújult kiállítás várja az érdeklődőket a Káptalandombon. Korábban, avértanú tiszteltére volt már állandó kiállítás, de a tárlat az évek során megkopott, most pedig új technikákkal és más szempontból ismerhetjük meg Apor püspököt. A tárlatot pénteken mutatták be a sajtó képviselőinek, ahol dr. Veres András megyéspüspök elmondta, a megújult tárlat a boldog életével, munkásságával, vértanúságával foglalkozik, a történelmi konstellációba helyezve. „A kiállítás arra koncentrál, hogyan tesz a körülmény, az Isten hogyan alakít, formál bennünket olyanná, hogy hőssé tudjunk válni, hogy valaki az egyház vértanújává válhasson.” – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Fotó: Marcali Gábor

A tárlat állomásait Kiss Tamás, a kiállítás tervezője, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója mutatta be. A földszinten, az első teremben megismerjük az Apor-család történetét, majd a következő teremben a több mint, két évtizedes gyulai tevékenységéről kapunk információkat, arról a széleskörű lelkipásztori és társadalmi munkáról, ami által a papi hivatás eszményét megvalósítva, valóban Mindenki mindene lett. A győri teremben a második világháború, valamint a zsidóság megmentésében vállalt szerepéről tudhatunk meg többet, a követező tér az 1944-es áprilisi bombázás áldozatainak állít emléket, valamint megelevenedik a frontvonalba került város.

A kiállítás a történelmi pinceterekben folytatódik, ahol Apor Vilmos menedéket nyújtott az asszonyoknak és gyerekeknek. Itt a püspök utolsó három napját élhetjük át, az utolsó szentmiséjét, a szemtanúk vallomását hallhatjuk , majd a kiállítás központi termében elhangzanak a püspök utolsó szavai, végül a látogatók az Apor-sírt körbevevő angyalok kíséretében vihetik magukkal a vértanú püspök emlékét.

Fotó: Marcali Gábor

A négy hónap alatt készült tárlat kivitelezésében 22 cég, 80 munkatársa vett részt – erről Gősy László projektvezető beszélt. A tárlat vezetése egy érzékelőkkel egybekötött számítógéppel történik, lámpák, médialejátszók, vetítők és más multimédiás eszközök működését egy erre a célra fejlesztett program biztosítja. A kiállításhoz külön zenemű is született Nagy Ferenc zeneszerző jóvoltából. A bemutató háromnegyed órát vesz igénybe. A belépődíj ezer forint.

Az innovatív módon átalakított, újszerű kiállítótér csak turnusokban látogatható, melyek naponta 11 és 17 óra között, minden egész órában indulnak. Előzetes bejelentkezést a +36 30/2551363- as telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen várnak.

Fotó: Marcali Gábor

A megújult tárlat átadására november 9-én, Boldog Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának évfordulóján 17.15-kor kerül sor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd ugyanitt 18 órai kezdettel szentmisét mutat be Veres András győri megyéspüspök. Az átadáson köszöntőt mond Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A tárlatot Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója mutatja be. Az ünnepen közreműködik Bognár Krisztina énekművész és Ruppert István Liszt Ferenc-díjas orgonaművész.