Hirdetés

I. Győri klíma Expo: Mindenki tehet valamit a környezetvédelemért

Fotó: Ferenczy Balázs
J. Kovács Andrea
2021.09.11. 14:18

Zöld Győr címmel megnyílt a város első ökotematikus kiállítása az Olimpiai Sportparkban. A két napos rendezvényen mintegy negyven kiállító kínál érdekes programot.

Hirdetés

A megnyitón részt vett Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős államtitkára, aki gratulált az ötletgazdáknak.

Beszédében hangsúlyozta: már nemcsak elvont tanulmányok és katasztrófafilmek témája, hanem mindenkinek a saját életterébe is kezd beférkőzni a klímaváltozás. Éppen ezért 2050-re szeretnék elérni, hogy Magyarország klímasemleges legyen. Ehhez innovatív megoldásokra és konkrét akciókra van szükség. Nyolcpontos akciótervet dolgoztak ki, melynek egyik legfontosabb eleme a megújuló energiák termelésének az elterjesztése, azaz meg szeretnék háromszorozni a mostani napelemes kapacitásokat. Zöldbusz programot is indítottak és támogatták a lakossági elektromos járművek vásárlását mintegy 20 milliárd forinttal.

Hirdetés

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő szerint a mai expó fontos esemény, mert rávilágít az egyéni felelősségre. Mi magunk mit teszünk a környezet védelmében? Szerencsére már szelektíven gyűjtjük a hulladékot és egyre tudatosabban élünk. De bőven van még mit tenni. Jó példaként említette a nagy számban jelen lévő kerékpárosokat. – „Sok helyre nem muszáj busszal, autóval, motorral menni. Én is igyekszem ebben példát mutatni, és arra bíztatok mindenkit, hogy a magunk szintjén tegyünk hozzá a bolygó védelméhez.”

Egy hatalmas ökológiai lábnyom a kiállításon (Fotó: Ferenczy Balázs)

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere elmondta: Komplex kérdés a környezetvédelem, sokrétűek a feladatok. Legfontosabb beszélni róla, majd cselekedni. Itt mindenki együtt van ahhoz, hogy új lendületet kapjon a téma. Az expó valós konzultációs lehetőség minden győrinek a problémákról és arról, hogyan tudunk tovább lépni a Zöld Győr irányába. A fiatal generáció a legérzékenyebb a környezetvédelem iránt. Ezért fontos, hogy meg tudjuk őket szólítani, hiszen Győrt nem magunknak építjük, hanem nekik.

Dr. Szálasy László, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke arról beszélt, hogy Hargitai István főszervezővel úgy állították össze a programot, hogy egy három generációs család összes tagja találjon érdekes témát. Minden korosztály számára egyértelművé kívánják tenni az egyéni felelősséget. Ez egyben lehetőség arra, hogy helyi szinten a nagy egész részeként globális eredményeket érjünk el. S ha egyre többen tesszük magunkévá a környezettudatos szemléletet, akkor olyan valódi paradigmaváltás következhet be, ami képes megállítani Földünk ökológiai válságát.

Korábban ma a témában:

Fotógaléria 1.: Vig Norbert

Fotógaléria 2.: Vig Norbert

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr | #környezetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat