Vándorkiállítás városunkban

Minden nap Magyar Géniusz

P. Csapucha Adrienn MekliZ Fotó
2022.10.29. 14:19

Különleges vándorkiállítás nyílt városunkban szombaton. A Magyar Géniusz a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósult meg és idén tavasszal indult hódító útjára. Kecskemét, Gyula és Debrecen után immáron Győrben várja a kultúrakedvelő közönséget, egészen december 30-ig, minden nap az Esterházy-palotában.

Varázslatos miliő lengte be szombat délelőtt az Esterházy-palotát, zsúfolásig megtelt a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépülete. Érthető a nagy érdeklődés, hiszen a Magyar Géniusz Program keretében megrendezett vándorkiállítás eddig soha nem látott módon vonultatja fel a vidék géniuszait, a vidéki muzeális intézmények legértékesebb műtárgyait.

A megnyitó ünnepségen dr. Dézsi Csaba András köszöntötte a megjelenteket. A polgármester úgy fogalmazott: a Munkácsy-kiállítás korábban elsöprő sikert aratott Győrben, de azt kívánja ez a tárlat amennyire csak lehet múlja felül annak népszerűségét. 67 múzeum, 154 kiállítási tárgyát tekinthetik meg az érdeklődők és még emellett lent az aulában egy helyi géniusz kiállítás is látható. Van mit bemutatni, nagyon sok alkotó van Magyarországon, aki kitűnt valamiben, de a szomorú az, hogy sokan nem ismerik ezeket a sztárokat, erre most lehetőséget ad ez az egyedi gyűjtemény. Különleges hangulatú, színes és változatos a tárlat, biztosan nagyon népszerű lesz – fogalmazott beszédében a városvezető.

A győri kiállítást komoly előkészítő munka előzte meg. A palota termei teljesen átalakultak, a falak új festést és dekorációt kaptak, a kiállítóterekbe pedig egyedi installációs rendszer került, melyek különlegesen prezentálják a vidéki múzeumok válogatott kincseit.

“Győr egy nagyon fontos központ, ahol sokszínű és minőségi a kulturális élet is. Meghatározó város a miénk, fontos, hogy részesei lehetünk a tárlatnak, melyben két győri tárgy is helyet kapott, egy mészáros céhláda, és egy, a Rába gyárból származó vasútmodell, mely az ipari hagyományokat mutatja be” – ismertette a megnyitón Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.

A műtárgyak között történelmi ereklyék éppúgy megtalálhatók, mint legnagyobb festőink remekművei. A gyűjtemény egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, páratlan lehetőséget teremtve a tehetséges művészek teljesítményének bemutatására. “Bárhova visszük ezt a kiállítást, mindig hazaérkezik. A géniusz olyan mint egy hős, ha felismerjük a nevét, ha névtelen, akkor is tudjuk, hogy az, aki. Géniusz a honfoglaló aranyműves, géniusz a világhírű festőnk, géniusz a népművészet mestere, mint ahogy géniusz a tudós és feltaláló is” – ezt már Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke mondta a szombati találkozón.

Galéria: MekliZ Fotó

Dr. Végh Katalin a kiállítás főkurátora úgy véli, a kiállítás létrejötte egy monumentális vállalkozás. “Amilyen sokszínű egy vidék, olyan sokszínű a muzeológiája is. Csontváry, Rippl-Rónai, Mednyánszky, Benczúr, Szőnyi, Vasarely festményei, de a többi között például Kossuth bőröndje, a Szerencsi csokoládé, egy soproni szavazóláda, Deák levele, Gárdonyi naplója, Mikszáth pipaszurkálója mind egyedi, pótolhatatlan érték” – tette hozzá a szakember.

Galéria: Vig Norbert

A Magyar Géniusz kincsei című kiállítás minden tekintetben hiánypótló, ezért október 30. és december 30. között, szünnap nélkül, mindennap látogatható lesz az Esterházy-palotában 10-18 óráig. Ráadásul ezen a vasárnapon, azaz október 30-án ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid