Nagyszabású kiállítás az Esterházy-palotában

J. Kovács Andrea
2022.10.19. 17:03

Lázas munka folyik az Esterházy-palotában, ahol október 30-án egy párját ritkító bemutatón ismerkedhetünk meg a Kárpát-medence vidéki múzeumainak legértékesebb műtárgyaival. A nagyszabású eseményről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

A Magyar Géniusz program részeként a kormány támogatásával megvalósuló vándorkiállítás lehetővé teszi, hogy nemzetünk örökségét, legjelentősebb műtárgyait egy időben és egy helyen csodálhassuk meg. A tárlat idén tavasszal indult Kecskemétről, majd Gyula és Debrecen után Győrbe ért.

Ugyanennek a projektnek köszönhetően pályázati úton az országban 38 állandó és 26 időszaki kiállítás újul meg, valamint 39 tudományos munkát is finanszíroznak belőle – hangsúlyozta Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke.

Végh Katalin, a tárlat főkurátorra arról beszélt, hogy a monumentális vállalkozásban a 67 múzeum által felajánlott reprezentatív anyag bemutatását munkatársaik minden helyszínen újratervezik. S hogy mi mindent láthatunk majd? Például Csontváry, Rippl-Rónai, Mednyánszky, Benczúr, Szőnyi, Vasarely festményeket, Kossuth bőröndjét, Szerencsi csokoládét, soproni szavazóládát, Gárdonyi naplóját, Mikszáth pipaszurkálóját, Deák levelét, komáromi nemzetőr csákót, szombathelyi aranydiadémot és még hosszan sorolhatnánk. Egyedi és pótolhatatlan kincsek ezek mind anyagi, mind eszmei értéküket tekintve, amelyeket közönségcsalogató módon mutatnak be. Minden korosztály számára kínálnak érdekességeket, a tárgyak révén megmutatkozó géniuszt különböző multimediális és virtuális eszközök teszik interaktívvá.

Székely Zoltán, a házigazda Rómer Múzeum igazgatója azt mondta: Év végéig ez a tárlat pótolja azokat a kiállító helyeket, amelyeket az energia válság miatt kénytelenek bezárni. Ezért a Magyar Géniusz kincsei című kiállítás október 30. és december 30. között, szünnap nélkül, mindennap látogatható lesz az Esterházy-palotában 10-18 óráig.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt