Hirdetés

Minden forintnak helye van a Győri Állatmenhelyen

Fotó: Marcali Gábor
Bodrogi Sára
2019.10.21. 17:33

A Győri Állatmenhelyet üzemeltető Emberek az Állatokért Alapítvány már évek óta vezeti azt a megyei listát, amely a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából befolyt összeg alapján rangsorolja a civil szervezeteket. Szeptember közepén kiderült, hogy idén 6754-en álltak melléjük, ezzel 34,5 millió forinthoz juttatva az alapítványt. Ez országosan a top 100-as lista 23. helyét eredményezte.

Hirdetés

Évről évre sokan szavaznak bizalmat a Győri Állatmenhelynek az adó 1 % felajánlásával, ami hatalmas segítség, hiszen nagy szükségük van a pénzre. „Ez a fő forrásunk” – hangsúlyozta Nagy Péter, az Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Elárulta, sokan kritikus szemmel nézik, hogy ők állnak a lista élén, pedig náluk minden forintnak helye van.  Kifejtette, az intézményt közvetlen állami támogatás nélkül kell fenntartaniuk, ami az adó 1 %-ok nélkül aligha sikerülhetne. Szeretné megköszönni az állatbarátoknak, hogy a menhely mellé álltak, úgy véli, az, hogy ennyien vannak, bizonyíték arra, hogy Győr állattartási kultúrája magasan az országos szint fölött jár.

34,5 millió forint rengeteg pénz, de a győri menhely éves kiadása ennél jóval több, közel 48 millió forintra tehető. Egy olyan intézményről beszélünk ugyanis, amely az év 365 napján működik.

Nagy Péter elárulta, mit is jelent ez: gondoskodni kell a takarításról, az etetésről és itatásról, biztosítani kell a folyamatos orvosi felügyeletet, az oltásokat, az ivartalanítást, a féregtelenítést és a beteg állatok kezelését. Mindezt képtelenség lenne csupán önkéntesek segítségével elvégezni, 9 szerződéses munkatárssal dolgoznak. A költségeket növeli, hogy a menhelyen nincs elaltatás, a sérülten érkező, beteg állatok kezelését is finanszírozzák, támogatják az utcákon, kolóniákban élő cicák ivartalanítását, gondozását, illetve gyakran segítenek olyan gazdiknak, akik szociális okokból nem tudják ellátni kedvencüket. „Az orvosi költségeink minden hónapban meghaladják az 1 millió forintot” – mondta Nagy Péter, aki azzal folytatta, az 1 % alig elég az alapvető működtetési költségekre, a karbantartást és a fejlesztést már az örökbefogadási adományok, a támogatások és a pályázati pénzek fedezik.

Megtudtuk, két éve a menhelyen is komoly visszaesést tapasztaltak az adó 1 %-os felajánlásokat illetően, akkor 21 millió körüli összeget kapott az alapítvány, 2017-től ugyanis többnyire a NAV készíti el az adóbevallásokat. Ezt a deficitet mostanra sikerült kigazdálkodniuk. Nagy Péter örül annak, hogy az előző évben és idén már jelentős emelkedés észlelhető, ugyanakkor szomorú, hogy az emberek közel 60 %-a még mindig nem ajánlja fel adója 1 %-át. Úgy véli, ezeket az adózókat meg kell szólítani.

Az adó 1 % -okból befolyt összeget az alapítvány igyekszik tudatosan, médiakampánnyal tovább növelni. „Már évek óta együtt dolgozunk a Győr+ Médiával, rengeteg segítséget kapunk, és úgy gondolom, a Győr+ Mancsok egy hatalmas sikertörténet” – fogalmazott Nagy Péter.

Hozzátette, ahhoz, hogy ennyi támogatójuk van, hozzájárul, hogy nyíltan működnek, a médiában megmutathatják munkájukat, fejlesztéseiket, rendezvényeiket, ezzel közelebb kerülve az emberekhez. A médián túl segít a népszerűségben, hogy személyesen is bárki beleláthat a menhely működésébe, a telephelyen ugyanis várják az érdeklődőket és az önkénteseket, akik bekapcsolódhatnak a munkába, s láthatják, jó ügy mellé álltak.  

A Győri Állatmenhely közel 25 éves munkája révén szinte már nem találkozni kóbor kutyával Győrben és környékén. „Szeretnénk, ha kóbor cica sem lenne az utcán” – emelte ki Nagy Péter. Ehhez azonban továbbra is minden állatbarát segítségére szükség van!

A Győr+ Mancsok október 7-én jótékonysági akciót indított „Egyetlen kép, sok-sok jutalomfalat” névvel, amellyel arra ösztönzünk mindenkit, hogy Rózsa Tamás győri fotóművész képeinek megvásárlásával támogassák a hontalan mancsosokat. A 12 felajánlott fotó közül 9 már elkelt, 3 kép valamelyikével azonban Önök is segíthetik a Győri Állatmenhely lakóit! Az akcióról bővebben ITT olvashatnak!

Kapcsolódó témák: #állatok | #Győri Állatmenhely |
Hirdetés