Milliárdokból fejlesztik a gyakorló iskolákat

Zombai-Kovács Ákos SZE
2023.02.09. 13:03

Több, mint 1,7 milliárd forint uniós forrásból újulnak meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem gyakorló iskolái. A két intézmény, amely konzorciumban pályázott és nyerte el a jelentős támogatást, épületfelújításra és eszközbeszerzésre költi a pénzt. A projektösszegből 451 millió forint jut a győri egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának rekonstrukciójára. A beruházás energetikai korszerűsítést, eszközbeszerzést, burkolatcserét, udvarfelújítást és akadálymentesítést tartalmaz.

Milliárdos projektet indítottak el hivatalosan is a győri egyetemen. A Széchenyi az ELTE-vel közösen, több mint 1,7 milliárd forint uniós forrásból fejlesztheti gyakorló iskoláit. A győri intézmény technológiai egyetemmé válna, ebben komoly segítség ez a közös projekt is.

„Az elmúlt években nagyon sok épületünket sikerült felújítanunk, de persze azért még vannak modernizálásra váró részei a Széchenyinek. A célunk, hogy mielőbb technológiai egyetemmé váljunk, ebben nagy segítség számunkra a most, a patinás fővárosi intézménnyel bonyolított fejélesztési projekt is” – mondta a rendezvényen dr. Kovács Zsolt a Széchenyi István Egyetem kancellárja.

Dr. Kovács Zsolt

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem számára megtiszteltetés egy közös projektben fejleszteni gyakorló iskoláit a Széchenyivel, erről már az ELTE kancellárja beszélt.

„Sokat léptünk előre mi is épületeink felújításában az elmúlt időszakban, de azért a Széchenyihez képest van még lemaradásunk, a mostani közös program úgy hiányzott nekünk, mint egy falat kenyér, köszönjük a lehetőséget, igyekszünk minél többet kihozni belőle” – fogalmazott dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja.

A győri Öveges Kálmán Gyakorló Iskolát 451 millió forintból modernizálják. A fejlesztés tartalmaz eszközbeszerzést és az épületek, illetve az udvar felújítását is.

„A teljesség igénye nélkül a beruházás keretében energiakorszerűsítés történik az iskolában, eszközbeszerzés zajlik, de burkolatcsere, udvarfelújítás és akadálymentesítés is lesz a belvárosi épületegyüttesben” – hangsúlyozta Némethyné Toldy Gizella, az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola igazgatója.

Az összesen több mint 1,7 milliárd forint összköltségű, közös projekt a tervek szerint 2023 őszén zárul, aminek köszönhetően a győri gyakorló iskola az ország egyik leginnovatívabb iskolájává válik.