Mikrotanúsítvány mesterfokon

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.07.10. 17:15

A vállalkozásoknak vármegyénkben is óriási igényük van a tudásra, a folyamatos fejlődésre, ezért egy újabb jövőbemutató tanfolyam sorozatot indított el a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, összefogásban a Széchenyi István Egyetemmel. A társaságoktól kapott jelzések olyan képzésekre mutattak igényt, melyek kiemelt jelentőségű részterületekre fókuszálnak, miközben válaszolnak a gazdaság és az ipar kompetenciafejlesztési kihívásaira úgy, hogy rövid idő alatt nyújtanak magas szintű, gyakorlatban használható tudást. Az első képzés júniusban véget ért, a sikeresen teljesítő vállalkozások képviselői szerdán vehették át tanúsítványaikat a kamara székházában.

A kamara és a győri campus együttműködése több évre nyúlik vissza, azóta számos projektben bizonyították: sikeres a magas szakmai alapokon nyugvó szövetségük. „Mindig megpróbálunk olyan lehetőségeket keresni, melyek mind az egyetem, mind az általunk képviselt vállalkozások számára is hasznosak lehetnek. A nemrégiben indított mikrotanúsítvány egy ilyen terület. Hogy mit is jelent ez pontosan? A törvények lehetővé teszik azt Magyarországon, hogy a felsőoktatási intézmények mikrotanúsítványokat adjanak jól célzott, jól behatárolt témakörökben. Olyan tudást igyekszünk nyújtani a cégeknek, melyeket ha szombaton elsajátítanak, akkor azokat hétfőn már alkalmazhatnak is. Ez a mostani az első képzésünk volt” – hangsúlyozta a szerdai ünnepi rendezvényen Pintér-Péntek Imre.

A vármegyei kamara elnöke hozzátette: nem kérdés, hogy az ilyen típusú tanfolyamokra nagy igény mutatkozik, a társaságoknak érdeke, hogy versenyképesek legyenek. „E tudástranszferre közös vállalkozást alapítottunk az egyetemmel. Idealista vagyok és abban reménykedem, hogy lesz olyan év amikor több száz ilyen mikrotanúsítvány fog egy időben, egymás mellett alkalmat kínálni a szakembereknek arra, hogy tovább gyarapítsák tudásukat a különböző területeken: grafikusokon, a számviteli ügyintézőkön át, akár az esztergályosokig” – emelte ki Pintér-Péntek Imre.

A két hónapos, vezetői számvitel képzést tizenhárman teljesítették, a Reverto-Global Kft. képviseletében Kránitz József vehette át szerdán tanúsítványát a kamara Baross termében.

„A célirányos tanfolyam során a többi között lehetőségünk nyílt arra is, hogy jobban megértsük a pénzügyi mutatókat, de jelentős az is, hogy a megszerzett tudást, hogyan hasznosíthatjuk a gyakorlatban a munkánk során. Lényeges, hogy a képzés gyakorlatorientált volt, nem utolsósorban olyan szakmai közösséggel kerülhettünk kapcsolatba, ami hosszú távon előnyös lehet mindannyiunk számára, hiszen hasonló érdeklődési körrel bírunk” – értékelte pozitívan a tanfolyamot Kránitz József, rámutatva arra, hogy az időbeosztás szempontjából nagy könnyebbséget jelentett a képzés tervezhetősége is.

„Amikor arról beszélünk, hogy élethosszig tartó tudás, akkor mindig azt nézzük, mit is jelent az, hogy tudás!” – ezt már dr. Filep Bálint mondta a Széchenyi István Egyetem részéről. Az intézmény elnöke úgy fogalmazott, hogy az egyetem felismerte azt amit a magyar kormány is, vagyis, hogy életünk egy szakaszában nehéz aktív résztvevőként szerepet vállalni a felnőttképzésben, erre pedig megoldást kellett találni. „Az Európai Unióban és hazánkban is elindult az úgynevezett mikrotanúsítvány, ami azt jelenti – és ez nagyon fontos üzenet az első közösségnek – hogy életkortól és előképzettségtől függetlenül, fókuszterületekre rávilágítva tudunk előrelépni az egyetem keretrendszerében” – hívta fel a figyelmet dr. Filep Bálint.

Az elnök szerint ezen tanfolyamok lehetőséget teremtenek arra, hogy a szakemberek fejlődjenek akár hazai, akár nemzetközi szinten, de átképzésekkel új kapuk, új piaci területek is megnyílhatnak a vállalkozások előtt.

„Ha jó fórumokat, jó szakokat és képzési tanúsítványokat hozunk, akkor térségünk fejlődése is biztosított” – zárta a szerdai rendezvényen köszöntőjét dr. Filep Bálint, majd gazdára találtak a tanúsítványok is.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt