A mennyiség helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt

Mi kerüljön a húsvéti asztalra?

Fotó: Pixabay
Farkas Mónika
2020.04.08. 13:59

Antal Emese dietetikussal, szociológussal Farkas Mónika beszélgetett a Győr+ Rádióban. A szakember ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy az ünnepi időszakban is fontos az egészséges táplálkozás.

Mi az, amire a húsvéti menü kapcsán figyeljünk, hiszen nincs ünnepi asztal sonka és csülök nélkül.

Ne a mennyiség, hanem a minőség legyen a döntő. A sonkák között óriási különbségek vannak. Csúcsminőség a paraszt sonka, amelyet sóznak, hetekig érlelnek, füstölnek, viszont nincs csomagolva, címkézve, valamint sok kézen és szállítóeszközön megy át, amíg a fogyasztóhoz kerül. Ezért élelmiszerbiztonsági szempontból magas kockázatú. Van a hagyományosan érlelt nyers sonka, és van a gyorspácolt főtt sonka – ez utóbbit vákuum csomagolják is, így biztonságosabb lehet. Ha van, egy megbízható hentesünk ott vásároljunk, ha nincs, akkor a csomagolt termékeket részesítsük előnyben.

Mi a helyzet a tojásokkal?

A boltban található olyan tojás, amelyet a hűtőben tárolnak, vagy olyan is, amelyet a polcokon, ezeket otthon is így tároljuk. A hűtőbe dobozostól tegyük, abban a tárolóban, amiben vásároltuk. Ez az időszak nem a nyers tojásról szól, magas hőfokon kezeljük, amelynek vírus és baktériumölő hatása van. Főtt tojást együnk lágy tojás helyett.

A zöldség- és gyümölcs fogyasztással kapcsolatban mi az álláspontja?

Ebben a vírusos időszakban nagyon fontos, hogy megfelelő legyen az immunrendszerünk, ehhez pedig szükséges a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Aki teheti, vásároljon friss termékeket, akinek erre nincs módja, az legalább mélyhűtött zöldségköretet készítsen, vagy savanyúságot, befőttet tegyen az ünnepi asztalra. A hagyma, a fokhagyma, a torma, a gyömbér fogyasztása is hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, de egyetlen csodaszer nem létezik.

Mák, dió, méz – hogyan tudjuk ezeket mértékkel felhasználni.

Az ünnepi süteményben kevesebb legyen a tészta, a cukor, domináljon a dió, a mák. Próbáljuk ki az édesítőszereket. Vajas, krémes, habos sütik helyett készítsünk pudingos, túrós gyümölcstortákat. Figyeljünk a mennyiségre is, hiszen ezúttal csak a szűk család fogyasztja el az édességet. Ügyeljünk arra, hogy ne szaladjanak fel ránk az ünnepek alatt a plusz kilók, hiszen kevesebbet mozgunk.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #húsvét |