„Mert Mindannyian Testvérek vagyunk!”

Szerző és fotó: Kóka Enikő
2023.02.07. 14:23

„Afrika nem egy bánya, amit ki kell fosztani vagy egy terület, amit ki kell rabolni. Kongó és Afrika is megérdemli, hogy tiszteljék és meghallgassák, hogy helyet és figyelmet kapjon. Megérdemli, hogy más szemüvegen keresztül tekintsünk rá!” - mondta Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő a Krúdyban tartott Afrika-héten.

Dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke 2021-ben indította el a Mindannyian Testvérek-Afrika Programot, amelynek keretein belül az Afrikában élő embereket szeretné támogatni. A Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum már másodjára csatlakozott a kezdeményezéshez, amely idén ismét megpróbálja elérni, hogy minél többen segítsünk a nélkülözésre kényszerülő embereken.

Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő kiemelte, hogy az európai népek hozzáállása nem sokat változott az évek során és úgy véli, hogy a változást a középiskolákban kell elkezdeni.

Rózsavölgyi László

Tavaly örömmel társultunk a programhoz, idén pedig nem is volt kérdés, hogy csatlakozzunk-e. A héten a gyakorlatok során elkészített ételekkel és alkoholmentes koktélok felajánlásával is támogatjuk a kezdeményezést, valamint olyan embereket szólítottunk meg, akik tényleg afrikai múlttal rendelkeznek, ott születtek vagy huzamosabb időt töltöttek ott”mondta Baloghné Pálfi Edina, a Krúdy-iskola igazgatója.

Baloghné Pálfi Edina

Tavaly, a Mindannyian Testvérek-Afrika Projekt ruhákat, cipőket, ágyakat, élelmet, emellett egy három tantermes iskola megépítését, és egy forrás megtisztítását tudta finanszírozni az összegyűlt összegből. Idén egy óvoda felépítése, valamint egy iskola felújítása a cél és 10 darab motor az orvosok, tanítók és atyák számára.

„Többször jártam Afrikában, ottani árvaházakban, támogató voltam és orvosi rendelőket újítottunk fel. Az ott töltött időm alatt láttam, hogy mennyire különbözik a két kontinens, főleg az iskolák és a gyerekek életvitelét tekintve. Bár a különbség számottevő, de a vágyaik ugyanazok, mint az európai gyermekeknek. Afrikában kevés esélyük van megtanulni írni és olvasni, mert iskolába csak akkor járhatnak, ha fizetnek érte és ezt sokan nem tehetik meg”mondta Stipsits Ibolya, fotóművész és az Afrika-hét esemény fővédnöke.

Stipsits Ibolya

Szomáliából származom és tapasztalatból mondom, hogy nem egy gazdag ország, ezzel szemben Magyarország nekünk annak számít. Szomáliában az is nagy dolog, ha egy nap kétszer eszel, de a szegénység nem azt jelenti, hogy nem boldogok ott az emberek. Én nagy családból származom, heten vagyunk testvérek és nem volt meg mindenünk, de a család még így is összetartott”mondta Kafiya Said Mahdi szomáliai származású magyar modell.

Kafiya Said Mahdi

Az Afrikáért Alapítvány – Fogadj Örökbe! Programon keresztül mi magunk is jelképes örökbefogadóvá válhatunk, ami számunkra 3500 forintot, de egy afrikai gyereknek a tanulás lehetőségét jelenti.  

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Afrika | #Afrikáért Alapítvány | #Győr | #híradó | #Krúdy |