Mérik a talajvíz szennyezettségét

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2024.01.29. 15:51

Talajvíz-szennyezettség mérést végeztek hétfőn az Ipari Park és Győrszentiván külterületén. A mérést dr. Dézsi Csaba András polgármester rendelte meg.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester számára nagyon fontos a környezetvédelem, ezért is hozta létre kezdeményezésére az önkormányzat a Környezetvédelmi Bizottságot. Ezt a talajvíz-szennyezettség mérést is azért végeztetik el, hogy monitorozzák az esetleges talajvíz szennyezettséget. Számomra a győriek egészsége a legfontosabb – mondta dr. Dézsi Csaba András.

„A mérés azért fontos az önkormányzat számára, hogy pontos képet kapjunk a talajvíz állapotáról, egyébként Győrben ez az első ilyen jellegű mérés az önkormányzat megrendelésére”– hangsúlyozta Herman Etelka, a Környezetvédelmi Osztály vezetője.

A talajvizek szennyezettségének meghatározása elsősorban kémiai módszerekkel történik. Három mérési helyszínt határoztak meg a szakemberek, figyelembe véve a talajvízáramlást is.

Akkreditált cég végzi a méréseket, és annak kiértékelését. A kijelölt helyszíneken 5-8 méter mélyre fúrnak, hogy biztonságosan merítsenek a talajvízből. Mintegy 4 liter vízmintára van szükség, hogy laboratóriumi körülmények között megvizsgálják a talajvíz kémiáját, a fémek, az olajszármazékok, a femolok, az aromás szénhidrogének, az NMP, a glikolok jelenlétét, a mértékét.

A laboratóriumi vizsgálatot az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. végzi, az eredmény 2-3 hét múlva várható, melyet kiértékelnek, szakvéleményt készítenek, ennek publikálása két hónap múlva várható.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka