Mezőgazdaság

,,Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért!”

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2022.03.22. 20:45

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) fórumot tartott Győrben, a Széchenyi István Egyetemen. Az esemény a ,,Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért!” elnevezést kapta, a megjelentek igyekeztek felhívni a figyelmet a hazai mezőgazdálkodás fontosságára.

Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte, Magyarország kormányának kiemelt célja, hogy a megújuló vidék agráriumprogram keretében történelmi léptékű fejlesztésekhez juttassa, megerősítse a magyar mezőgazdaságot, a magyar vidéket, annak közösségeit.

,,A program keretében 1100 milliárd forintnyi beruházási pályázatot hirdettek meg. Jól mutatja a gazdák fejlesztési igényeit, hogy több mint 1600 milliárd forint értékben érkeztek be fejlesztési igények, minderre Győr-Moson-Sopron megyében is hatalmas igény mutatkozott” – mondta Papp Zsolt.

A fórumon részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is. ,,A pandémia, illetve a jelenleg a szomszédos Ukrajnában dúló háború fontossá tette számunkra, hogy az élelmiszerbiztonság valamennyi polgártárs számára biztosított legyen. Úgy vélem, ez Magyarország számára rendelkezésre áll. Garantáltan tudjuk közel húsz millió ember számára az élelmiszer-alapanyagot biztosítani. Ugyanakkor most arra is tudunk koncentrálni, hogy a határainkon túl a rászorulóknak megfelelő segélyeket biztosítsunk. Fontos, hogy a mosonmagyaróvári karon az agrárképzés zajlik. A precíziós gazdálkodás és a szakmérnökök képzése zajlik, s szerencsére ebben a tekintetben nagyon jól állunk” – hangsúlyozta Jakab István.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő azért dolgozik, hogy a régió mezőgazdasága folyamatosan fejlődjön. ,,Ha az agráriumról van szó, ki kell emelnem, hogy a Széchenyi István Egyetemnek Mosonmagyaróváron eredményesen működik az agrár- és élelmiszertudományi kara. A fenntartható fejlődés az egyik irány, amit az egyetem képvisel. Győr és vonzáskörzetében tizenhétezer-ötszáz hektár földművelési terület van. Kisbajcsnál nyolcszázhetvenhárom, Nagybajcs esetében hétszázhatvannégy, és Véneken pedig hatszáznyolcvankettő hektáron tevékenykednek a gazdák. A 2014-től 2022-ig tartó időszakban a város és környékén tevékenykedő gazdák összességében 666 sikeresen lebonyolított projektet valósítottak meg a vidékfejlesztési program keretében. Annak ellenére, hogy egy modern iparvárosban vagyunk, komoly szerepet játszanak a gazdák a településeken, ebben a választókerületben is” – fogalmazott.

Galéria: Marcali Gábor

https://youtu.be/IvGaps3zoHc

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos