Egy szerethető tárlat a Kreszta-házban

Megújult a Kovács Margit kiállítás

J. Kovács Andrea
2022.05.18. 19:02

A Múzeumi Világnap alkalmából mutatták be a nagyközönségnek a megújult Kovács Margit állandó kiállítást.

A győri származású keramikusművész alkotásai még 1974-ben leltek otthonra a Kreszta-házban, s lényegében változatlan formában voltak láthatók egészen 2021-ig. A kiállított anyagból azonban teljes egészében hiányoztak Kovács Margit szakrális témájú művei, mert ezeket az 1970-80-as évek kultúrpolitikája nem engedte bemutatni, holott ő nagyszabású alkotásainak zömét egyházi megrendelésre készítette.

A megújult állandó tárlaton az életmű ezen jelentős részét külön teremben tekinthetjük meg, ahová belépve azonnal szembe ötlik az 1937-ben készült, a kisbéri katolikus plébánia tulajdonát képező Szent Család triptichon. A kerámia darabokat a plébánia felújítása előtt egy raktárhelyiségben fedezte fel Magyaros László plébános, akinek a múzeum munkatársai segítettek a tárgy beazonosításában, majd restaurálták a hármas oltárképet.

Rózsavölgyi László, GYMJV Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntőjében elmondta: „Büszkék vagyunk Kovács Margitra, a Kossuth-díjas és érdemes művészre, akinek nevét iskola, könyvtár, múzeum és utca őrzi, s aki élete végéig szeretettel emlegette szülővárosát. Már kislány korában a környéken rajzolgatott, érdeklődéssel figyelte az utcájukban lakó kályhás mester munkálkodását. Az ő éleslátását dicséri, hogy felfedezte a gyermek tehetségét és megtanította az agyag és a korong használatára. Kovács Margit munkáinak ellenállhatatlan hatása az őszinteségükben rejlik, bennük a szép és a jó győz a rossz felett. Könnyen érthető, mindennapi történeteket mesél el. Kisplasztikái, virágvázái, korsói gyönyörű formában szegülnek szembe a halállal, a háborúval, s erre a tudásra most igen nagy szükségünk van.”

A kiállítást megnyitó Dr. Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy már gyermekkorában Vácon rácsodálkozott Kovács Margit egyik alkotására, s azóta is lenyűgözi művészete. Nagy utazásra hívta a jelenlévőket, mellyel a keramikus varázslatos világában barangolhatunk az időben, ahol több évtized alkotó munkája elevenedik meg. Elénk tárul különös művészete, mely a megszokottól eltérő, sokkal emberibb és meghittebb. Szoros kapcsolatban áll a mesékkel, s a figurális törekvések jellemzik. „Emberszeretete, etikus hajlama és kitűnő szobrászi tehetsége vezette arra az útra, amelyen egyenesen haladt művészi célkitűzése teljes megvalósításáig, a nagy, igényes, figurális kerámiaművészet megteremtéséig. Páratlan szépségű mesevilágában az alakok szinte életre kelnek, alkotásaival mindent ki tud fejezni.” – hangsúlyozta a művészettörténész.

Érdemes időt szánni erre a szerethető kiállításra, mely keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható az Apáca utca 1. szám alatt.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka