Megnyitotta kapuit a III. Győri Klíma Expo

J. Kovács Andrea Fotó: MekliZ Fotó
2023.10.05. 12:13

Csütörtöktől látogatható a „III. Győri Klíma Expo az MVM energiájával” elnevezésű környezetvédelmi kiállítás az Olimpiai Sportparkban. Győr legzöldebb eseménye október 5-7. között várja az érdeklődőket.

Kora délelőtt a kiállítók még az utolsó simításokat végezték standjaikon, de már folyamatosan érkeztek a látogatók is, akiknek nagy része – munkanap lévén – diákokból és az idősebb korosztályból került ki.

A rendezvényt Bera Péter, az Energiaügyi Minisztérium főosztályvezetője nyitotta meg.

„Újra kell értelmeznünk a jólét fogalmát. A korlátlan növekedésre való törekvés felől a körforgásos gazdaság felé. A remény a fenntarthatóságban rejlik, ami nem csak divatszó, hanem vezérelv, mely életünk minden területét érinti” – hangsúlyozta.

Bera Péter

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő az energiával való takarékoskodásra és a szemléletformálás szükségességére hívta fel a figyelmet beszédében.

Köszöntötte a jelenlévőket Szeles Szabolcs alpolgármester is. Szólt arról, hogy a város önkormányzata évek óta tudatos munkával tesz meg mindent a környezetvédelemért. Erre jó példa a Környezetvédelmi Bizottság létrehozása és számos helyi program elindítása. Ezen kívül fontos stratégiai dokumentumok születtek, melyek hosszú távra szólnak. „Született egy álom is, melyből valóság lett, s Győri Klíma Expo már harmadszor teremt alkalmat a találkozásokra, a bemutatkozásra és az együtt gondolkodásra és Magyarország legjelentősebb ilyen típusú rendezvényévé nőtte ki magát.” – mondta az alpolgármester, majd megköszönte a szervezők munkáját.

Szeles Szabolcs

Méltatta a környezetvédelmi kiállítást Pintér Péntek Imre, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi és Stratégiai Kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, valamint Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója.

Az idei Klíma Expo középpontjában a fenntartható energiagazdálkodás áll. Szombat estig a környezetvédelemhez kapcsolódó eseményekkel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, és idén is lesz Győri Zöld Futás, amelyre több mint hatszázan jelentkeztek.

A megnyitót követően szakmai napot tartottak, amely az Arrabona EGTC, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Széchenyi-egyetem összefogásával valósult meg. Győr, Dunaszerdahely és Brassó a városi jó gyakorlatokat mutatta be a fenntarthatóság, a környezetvédelem terén. A kamara az energiaközösségekről tartott előadásokat, az egyetem pedig a körforgásos hulladékgazdálkodásról szervezett beszélgetéseket.

Az Olimpiai Sportparkban mintegy félszáz kiállító várja különböző témákkal a látogatókat.

Szombaton az OSP előtt a Szigetköz Szatyor vásárban közel ötven árus kínálja portékáit. Az érdeklődők az aulában megnézhetik Az év madárfotósa kiállítást, amelyen mintegy 30 alkotás szerepel, valamint megcsodálhatják a bonsai kiállítást is. A sportpályán drónokat lehet kipróbálni, a parkolóban pedig elektromos autókat mutatnak be. Ugyancsak szombaton, 11órakor az Aranykapu Zenekar lép fel, 15 órakor pedig kerékpáros triál show kezdődik.

Az esemény ma, pénteken és szombaton 9-18 óra között ingyenesen látogatható. Részletes program a www.zoldgyor.hu-n található.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid