Megkezdődött Győrben az 1. Dunafeszt

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.06.07. 21:50

Az 1. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivált a Győri Nemzeti Színházban -hagyományteremtő szándékkal - június 6 és 11 között rendezik meg. Az ünnepélyes megnyitóra szerdán este került sor a teátrum előtti téren, ahol Győr átvehette a Színházi Olimpiát jelképező maszkot.

A II. János Pál pápa térre érkezők egy cirkuszművészeti villám-performanszot láthattak. Egy drót rekviziten mutatott be pár perces műsort Nyerges Anna, az artistaképző intézet nemrég végzett művésze, majd szimbolikus módon átvitte a színházi olimpiát jelképező maszkot egyik oldalról a másikra. A zenei aláfestést Juhász Viktor csellista, a Győri Filharmonikus Zenekar művésze adta. A maszk Görögországból érkezett, bejárta Európát, majd Budapesten a színházi olimpia megnyitóján ifj. Simet László érdemes művész artista Budáról Pestre, a Duna fölött, egy 300 méteres drótkötélen egyensúlyozva átvitte a maszkot, felhívva ezzel a figyelmet a kulturális értékek átmentésére és megőrzésére.

Fekete Péter, az esemény rendezője, korábbi kultúráért felelős államtitkár, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója a megnyitón elmondta, hogy a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében artistaművészek országszerte több mint húsz helyszínen, párperces kötéltánc villám-performanszokkal emelik az esemény jelentőségét. „A komoly tradíciókkal rendelkező magyar cirkuszművészet hidat képez az emberek, a művészeti ágak, a múlt és a jövő között. Az „ÁTMENTEM” projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket bármi áron át kell menteni és átadni a következő generációknak.” – hangsúlyozta Fekete Péter.

Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ez a fesztivál a Duna-völgyi népek összetartozását hirdeti. „A fesztivál jelenléte Győrben azt jelzi, hogy Európa a mi otthonunk, hogy határaink a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig terjednek.

Két és fél éve álmodtuk meg, hogy Győrnek legyen egy igazi színházi fesztiválja, és most kezdetét veszi az első Dunafeszt, az 1. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál. – erről Bakos-Kis Gábor, a győri teátrum igazgatója beszélt. A fesztivál célja az, hogy a Győrhöz hasonló, pezsgő kulturális élettel rendelkező Duna-menti városokat összekössék, és a művészeten keresztül kívánják az összetartozást hirdetni.

A színházi olimpia programjai közül a fővárosi Nemzeti Színház után a Győri Nemzeti Színházban mutatják be a legtöbb darabot, összesen 18 előadás részesei lehetünk.

A részletes program a www.gyoriszinhaz.hu oldalon érhető el.