Megkezdődött az orvostanhallgatók nyári gyakorlata

Győr+ Fotó: Facebook/PAMOK
2024.07.07. 19:23

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház minden évben jelentős számban fogad orvostanhallgatókat nyári szakmai gyakorlatra. Idén összesen 169 főt fogadnak, az első érkezők közül 51-en a keddi napon beállítási programukon vettek részt. A hallgatókat az intézmény vezetése köszöntötte – közölte a PAEOK a közösségi oldalán.

„Nyaggassák tutoraikat”

Az első napjukon megjelent hallgatókat dr. Jávor László főigazgató köszöntötte. Elmondta, hogy Észak-Nyugat Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye komoly terhelés mellett teljesít szolgálatot. Megkérte a gyakorlatra érkezőket, hogy találják meg a munkát, ittlétük során legyenek segítségére a kórháznak, nyaggassák tutoraikat (az orvosokat, szakápolókat) és teljen hasznosan számukra ez a négy hét.

Ezt követően dr. Gunther Tibor oktatási igazgatóhelyettes szólt az orvostanhallgatókhoz. A gyakorlat céljaként fogalmazta meg testközelből tapasztalni a betegellátást. Megjegyezte, hogy óriási lehetőség előtt állnak a hallgatók, mivel sok tudást, tapasztalatot gyűjthetnek ittlétük során.

Harmadikként Kaproncai Gabriella ápolási igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket, és nagy kalandként jellemezte a gyakorlatot. Kérte az orvostanhallgatókat, hogy bátran forduljanak „szövetségeseikhez”a szakápolókhoz, alakítsanak ki velük jó kapcsolatot, mert mindenben szívesen fogják segíteni őket.

Jó tapasztalatokkal érkeztek újra Juhász Mira és Juhász Ábel testvérek, és a Pécsi Orvostudományi Egyetemen hatodéves orvostanhallgatók. Mindketten radiológusnak készülnek.

„Másodszor vagyunk itt gyakorlaton, és nagyon jó tapasztalataink vannak” – mondta Juhász Ábel. „Én tavaly a gyerekgyógyászaton, a neurológián, a pszichiátrián és az általános sebészeten teljesítettem szolgálatot, és idén is a sebészetre kértem magam.”

„A családban apukám, nagybátyám, nagypapám is orvos volt, de többen is az egészségügyben tevékenykedtek” – folytatta Juhász Mira. „Tavaly és idén is a sebészetre kértem magam, nekem is jó tapasztalataim vannak az itt eltöltött időszakról.”

Deák Anna negyedéves orvostanhallgató kisbéri gyökerekkel, de szintén a pécsi egyetemről érkezett gyakorlatra.

„Első ízben vagyok a győri kórházban, de nagyon kíváncsi vagyok rá” – kezdte Deák Anna. „Nálunk nincs orvos a családban, de édesanyám pedagógus, én pedig nagyon szeretem a gyerekeket. A jövőben gyerekorvosként szeretnék gyógyítani. Az idegsebészeten töltöm a gyakorlatomat, és nagyon fontosnak tartom, hogy tanácsot kérjek, tanuljak a tapasztalt orvosoktól. Meggyőződésem, hogy a jó döntéshozatalhoz az alapos felkészültség mellett rengeteg tapasztalás szükséges.” Az orvostanhallgató hozzátette, hogy számára az orvosi pálya valódi szépségét a másokon való segítségnyújtáson túl rendkívüli változatossága adja. Azoknak pedig, akik most kezdik az orvosi egyetemet azt tanácsolja, hogy okosan, jó időbeosztással tanuljanak, azaz ne vesszenek el az apró részletekben, elsőként próbálják a legfontosabb ismereteket elsajátítani.

Nyári szakmai gyakorlatra a következő hetekben további hallgatók érkeznek kórházba.