Hirdetés

Megfigyelőközpont lesz az egyetemen

Fotó: Marcali Gábor
Garamvölgyi Imre
2020.03.20. 20:29

Hétfőtől járványügyi megfigyelőközpont létesül az egyetemen. A megfigyelő központ egészségügyi intézményként működik. Célja a kórházi ellátást nem igénylő koronavírus-gyanús esetek izolálása és az igazolt esetek megfigyelése a Petz-kórház Infektológiai Osztályának területi ellátási kötelezettséggel érintett területekről.

Hirdetés

Az kerülhet ide, akinél koronavírus-gyanú merül fel, hatvanöt év alatti és nincsenek súlyos tünetei.

A felvétel menete az, hogy az egyetem E épületében kialakított vizsgálóhelyiségekben előbb egy kérdőívet kell kitöltetni. A nem gyanús eseteket ambuláns lappal hazaküldik. Akinél azonban szükséges, a helyszínen mintavétel is történik

Ekkor még dönthet úgy a páciens, hogy az otthoni karantént választja, ha nem, akkor a kollégiumi szobák egyikében helyezik el. A beteg nem távozhat a karanténból 5 napig, illetve a két mintavétel negatív eredményéig.

A szabályzat megsértése azonnali és végleges hazabocsájtást von maga után. Ha időközben az állapota romlik, s kórházi ellátást igényel, akkor mentővel kórházba szállítják.

A megfigyelő központ folyamatos orvosi ellátást biztosít 24 órában, egy orvos, négy szakdolgozó, illetve egy adminisztrátor közreműködésével.

A segítségre szorulóktól azt kérik, lehetőség szerint autóval vagy gyalog, orr-szájmaszkban érkezzen, és ne használjon tömegközlekedési eszközt!

A központban tartózkodáshoz az alábbiak szükségesek, melyeket már felvételkor hozzanak magukkal: rendszeresen szedett gyógyszerek, vitaminok. Több napi hideg élelmiszer, tisztálkodási eszközök: tusfürdő, sampon, dezodor, fogkefe, fogkrém, fésű, WC papír, zsebkendő, papírtörlő/szalvéta, betét, tampon, törölköző, kéztörlő stb. Váltóruha 5-6 napra, fehérneműből 14 napra elegendő (mosási lehetőség nincs), Mobiltelefon és töltő, szemüveg, egyéni szabadidő eltöltéséhez legszükségesebb eszközök, tárgyak (pl: könyv, tablet, laptop).

A Petz-Széchenyi Megfigyelő Központ pontos címe: Győr, Széchenyi István Egyetem, Hegedűs Gyula Kollégium épületei (Győr, Egyetem tér 1.)

Fontos az egyetemi polgárok egészségének megóvása

„Mindenkit szeretnénk biztosítani arról, hogy a rendkívüli helyzetben is nagyon fontos intézményünk oktatóinak, munkatársainak és hallgatóinak a biztonsága. Ennek érdekében a kórház és az egyetem kordonokat, valamint tájékoztató táblákat helyez ki, hogy a központba igyekvők csak meghatározott útvonalakat használjanak, és még véletlenül se érintkezzenek kollégáinkkal. Egyetemünk az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektet a takarítási, higiéniai feladatok maradéktalan elvégzésére. Emellett lehetővé teszi és támogatja a munkatársak otthoni munkavégzését. Mindazok pedig, akik bemennek dolgozni az egyetem valamely épületébe, másokkal való érintkezés nélkül meg tudják ezt tenni, de ezzel együtt természetesen érdemes betartaniuk a mostani helyzetben különösen fontos higiénés szabályokat” – tájékoztatta kollégáit dr. Földesi Péter és dr. Filep Bálint, a győri Széchenyi István Egyetem rektora és kancellárja az intézmény honlapján is olvasható levélben annak kapcsán, hogy a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a koronavírus-járvány miatt ideiglenes jelleggel megfigyelőközpontot hozott létre a K2 kollégium épületében.

Fotó: Marcali Gábor

A dokumentumban hangsúlyozzák: a kollégiumban csak olyan páciensek lesznek, akiknek enyhe tüneteik vannak vagy tünetmentesek. „Mindannyiunk közös érdeke, hogy az ország minél gyorsabban, minél kevesebb megpróbáltatással jusson túl a járványon. Ehhez egyetemünk ezzel a segítséggel tud hozzájárulni. Reméljük, hogy az átmeneti időszak mielőbb véget ér. Kérjük, bízzanak a kórház szakértelmében, a térség betegeiért és lakosságának egészségéért eddig is nagy felelősséget vállaló munkatársaiban” – zárul a levél.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Széchenyi István Egyetem |
Hirdetés