Megáldották a házaspárokat

Fotó és szöveg: N. B. / J. K. A.
2023.02.14. 17:34

A Házasság hetének második napján a győri bencés templomban katolikus, evangélikus, református papok és lelkészek áldották meg a délután folyamán betérő házaspárokat.

Tulner Imrét és feleségét, Erzsébetet a katolikus áldás szavai kísérik további útjukon. A Győr+ Média kérdésére válaszolva elmondták: Harmincöt éve élnek házasságban és mozgalmas évtizedeket tudhatnak maguk mögött. Volt részük jóban és rosszban. Felnevelték két gyermeküket, de sok kedves hozzátartozójukat elvesztették. Ma újra igent mondanának egymásnak, mert együtt minden könnyebb. A mai fiatalokat is arra biztatják, hogy merjék magukat elkötelezni egymás mellett. Szerencsére gyermekeik is így gondolják, egyikük éppen idén vezeti oltár elé választottját.

Szeretetbe kapaszkodva, ez az idei Házasság Hete programsorozat mottója. Az országos kezdeményezést 2008 óta tartják a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Győrben, ebben az évben 12. alkalommal van Házasság Hete, amelynek keretében színes és érdekes programok várják a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt. A történelmi egyházak népszerű közös programja a házaspárok megáldása, amit ezúttal, kedd délután, a Széchenyi téri bencés templomban tartottak, katolikus, evangélikus és református lelkészek részvételével. A házaspárok hosszú sorokban várták, hogy áldást kapjanak Isten előtt kötött szövetségükre. Volt közöttük, aki 55 éve él együtt szeretetben és békességben, de volt olyan feleség is, aki férjével 20 éve kötött szövetségüket szerette volna megpecsételni. A párok között voltak visszatérők is, szerintük az Istentől jövő áldás az összetartozás jelképe. A katolikus egyház részéről Kerekes Hubert bencés szerzetestanár az áldás kapcsán úgy fogalmazott, hogy inkább az idősek szokták kérni, idén azonban sok fiatal házas is sorban állt az áldásért.

,,Nehéz a világban kibírni az állandóságot, mert igazából ahhoz szoktunk hozzá, hogy a változáshoz alkalmazkodjunk. Kitartani és stabilitásban élni nehéz, közben pedig a lelkünk mélyén az a legalapvetőbb igény, hogy legyen valami maradandó, ami nem múlik el” – fogalmazott az atya. 

Bella Péter református lelkész is boldog házasságban él, reméli, hogy a most átadott áldások átsegítik a párokat a nehéz időszakokon.

,,Szükségünk van az áldásra. Amikor áldást adunk, nem is szeretem ezt a szót, mert valójában továbbadjuk. Elkérjük először az Istentől azt, amit csak ő tud hozzáadni és ezt tolmácsolja a lelkipásztor azoknak a pároknak, akik itt vannak. Mindig azon gondolkodom, hogy szívesen állnék én is a másik oldalon, és lehet, hogy fogok is, hiszen a hétköznapi életben a saját erőfeszítéseink, érzelmeink, élményeink között nem szabad elfeledkezni arról, hogy van egy Isten, aki körbeveszi azt a párkapcsolatot, ami minket összeköt a házastársunkkal, akit nagyon szeretünk és kitudja pótolni azt, amit mi próbálunk, hol jobban, hol rosszabbul megélni” – fejtette ki a lelkész.

Aki az áldásokra nem tudott elmenni, annak sem kell szomorkodnia, hiszen a Házasság hete további, izgalmas programokkal várja az érdeklődőket Győrben is. Szerdán a válás kérdéséről, csütörtökön pedig a jó házasság titkáról hallhatnak előadást a házaspárok, de akadnak események a házasság előtt állóknak és a most még egyedül élőknek is.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #áldás | #Győr+ TV | #házasság | #híradó | #szerelem |