MedTech: ahol az egészség és a tudomány magja szárba szökken!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2024.05.25. 19:03

Hosszú előkészítő munka eredményeként, a régi gyökerekhez ragaszkodva kap új funkciót az egykori Zrínyi kórház. A Széchenyi István Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campust alakít ki a létesítményben, a beruházás már javában tart, az első épületet szombaton adták át Győrben. Az intézményben egészségtechnológiai inkubátorház, a Semmelweis Egyetem együttműködésével az ország első vidéki Pető Pontja, valamint az egyetemi polgároknak nyújtott egészségügyi szolgáltatások kapnak helyet és kutatólaborok szolgálják majd az innovatív elképzeléseket.

Sokan aggódtak vajon mi lesz az egykor magas szakmai színvonallal működő Zrínyi-kórház sorsa, melyet 1895-ben 180 ezer forintból építettek, majd a következő időszakban még kétszer bővítettek. 2014-ig zajlott betegellátás a komplexumban, néhány évvel később 2021 novemberében került az egyetemhez az épület.

“Óriási büszkeség, hogy itt állhatunk, éppen a váróteremben. Köszönjük, hogy megkaphattuk a 2,7 hektáros területtel bíró épületegyüttest. Igazi innovációs feladat kitalálni, hogy mi is legyen pontosan a központban, mindezt az egyetem stratégiai céljaiba illesztve. Az eredmények elérése valós cél, csak magunkat okolhatjuk, ha nem tudunk bizonyítani. De mi, már többször bizonyítottunk. Egyetemi rangsorokban fiatal korunk ellenére kimagasló helyen szerepelünk, nem kell messzire mennünk, a tegnapi nap folyamán a kontinens legnevesebb intézményeit megelőzve ismét az első helyen végzett a SZEnergy Team, a Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén” – árulta el büszkén legújabb sikereiket is dr. Filep Bálint. Az egyetem elnöke hangsúlyozta azt is, hogy sikerük titka a többi között abban is rejlik, hogy folyamatosan bővítik partnerségeiket.

„Együttműködünk, mind a várossal, a városvezetéssel, mind a kórházzal, a kormányzattal, sőt a Semmelweis Egyetemmel is. Mérföldkőhöz érkeztünk azzal, hogy elkészült az első épület. Kiemelt célunk, hogy erősítsük az egészségügyi technológiai fejlesztéseket, új innovációkat dolgozzunk ki. Ezen a campuson lesznek olyan funkciók, melyeket polgármester úrral közösen gondoltunk ki, például az idősgondozás is jelentős szerephez jut a jövőben” – vázolta az elképzeléseket dr. Filep Bálint.

Dr. Dézsi Csaba András orvos-polgármesterként több szempontból is kiemelkedőnek tartja azt, hogy régi-új fényében tündökölhet az egykori kórház. „Fantasztikus érzés itt állni, hiszen a Zrínyi utcai épület volt régen a nagy kórház, ez volt az amit Petz Lajos elkezdett építeni és Petz Aladár további beruházásokat eszközölt a létesítményben. Sok ember gyógyult meg itt vagy kapta vissza az életét” – kezdte múltidézéssel és személyes élményeivel a városvezető.

„Most, hogy polgármester vagyok sok kérdést kapok a terület jövőjét illetően, aggódtak a győriek mi lesz az épület sorsa, féltek, hogy olyan hányattatott sorsa lesz mint a Frigyes-laktanyának. Városvezetőként szerencsésnek mondhatom magam, hisz gyorsan végbement ez a folyamat, csodát tettek, gyönyörű lett az épület, példaként szolgálhat. Ismerve az egyetem menedzsmentjét és az együttműködéseket látjuk, hogy komoly szakmai háttérrel tudjuk majd működtetni az intézményt” – mutatott rá köszöntőjében dr. Dézsi, majd a kekszgyári kocka múltját és jelenét hozta fel példaként, mely ugyancsak tetszhalott álmából, új funkciókkal felvértezve vált egy nagyon fontos létesítménnyé. „Köszönöm mindenkinek a munkáját, fantasztikus, hogy a tudomány, az egészség, a gyógyítás és a szociális ellátás is szerepet kaphat itt a jövőben” – zárta beszédét a polgármester.

Az ünnepi eseményen kiderült, hogy a megvalósíthatósági tanulmány év végére készülhet el, akkor derülhet ki, mi mindennel szolgálhatja még a jövőbeli elképzeléseket a komplexum.

A felújított első épület több mint 570 négyzetméteren 3 orvosi rendelő otthonául szolgál, de helyet kapott egy diagnosztikai és egy fogászati röntgen helyiség is. Három fő funkciót lát el a központ, ennek egyik kiemelt eleme, hogy vidéken elsőként Győrben hoz létre Pető Pontot a Semmelweis Egyetem. A központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek gyógyítását célzó konduktív pedagógiai rendszer gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy segítséget jelent.

Mellette egészségügyi szolgáltatásokat is kialakítanak a helyszínen, modern környezetben szervezik meg a belgyógyászati jellegű, nőgyógyászati és fogászati vizsgálatokat az egyetem polgárai részére. Egészségtechnológiai inkubátorház is lesz az épületben, két kutatólabor indítja el munkáját a MedTechben.

Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea a Pető Pont funkcióit és a két egyetem már megvalósult korábbi projektjeit ismertette a szombati rendezvényen. A szakember kiemelte, hogy több lábon indult el az egyetemek kézfogója például Pető Táborokat szerveztek, összesen hármat, táboronként közel 30 családnak nyújtottak segítséget. „A győri egyetem részéről kiemelkedő kutató szakemberek álltak rendelkezésünkre. Két év egy új innovációban rövid idő, de közösen bizonyítottuk, hogy semmi sem lehetetlen. 2015 után indítottuk el azt a törekvésünket, hogy maga a Pető-módszer hosszú kihagyás után újra elérhető legyen az országban, illetve a magyar ajkú, határon túli területeken. A Kárpát-medencében ma már 21 helyszínen több mint 800 gyermeket és felnőttet látunk el. Az elvetett mag Győrben szökken szárba, ez az intézményi keret lehetőséget teremt arra, hogy állandó biztos pontként működhet a tanácsot kérők számára. Örömünkre szolgál, hogy Győr városa a Széchenyi Egyetem is segíti törekvéseinket” – mondott köszönetet a Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékánja.

Dr. Kovács Zsolt is a két egyetem együttműködésének eredményeit méltatta, úgy véli sikerük kulcsa az a mérhetetlen proaktivitás, amit az intézmények tanúsítanak. Egyúttal elárulta azt is, hogy speciális eszközök kifejlesztésén is dolgoznak a hallgatók. A győri campus általános és oktatási elnökhelyettese elmondta: 2024 végéig a fejlesztés alatt álló termékeket szeretnék eljuttatni egy olyan szintre, hogy megkezdődhessenek a prototípus gyártások és megjelenhessen a Pető-bútor a világban. Még két eszköz tervezése is hátravan, a cél, hogy az új bútorokból a győri Pető Pontba is kerüljenek berendezések.

„Jó itt lenni Győrött, jó látni, hogy a megújult felsőoktatás a valóságban is működik és élő szövetként járja át a térségét. Ennek kulcsa az autonómia, az innováció, a tudomány fejlesztése. Ha bízunk az egyetemeinkben az sikert hoz. Azt szeretnénk ha 2030-ra Magyarország Európa 10 leginnovatívabb országa közé tartozna” – ezt már dr. Hankó Balázs nyilatkozta az ünnepi találkozón a MedTechben.

Az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Neumann János Programról is szólt, melynek keretében összesen csaknem 340 milliárd forint keretösszeggel jelentek meg pályázatok. „Az elmúlt években a kutatóhálózat, a felsőoktatás, az innovációs rendszer megújult, a magyar innovációs rendszer szintet lépett, 12 magyarországi egyetem már bekerült a legjobb 5 százalékba, és a legkiválóbb 1 százalékban is van már magyar egyetem” – ismertette a politikus. Dr. Hankó Balázs hozzátette: az innovációs pályázatok teljes életpályájára kiterjedő segítséget nyújtanak a kutatóknak, az egyetemi hallgatók támogatásán keresztül hozzájárulnak a magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséhez, ösztönzik az infrastrukturális és módszertani fejlesztéseket a szakképzésben. A források legjelentősebb részét vállalkozások kapják, hogy innovációs partnerségek keretében kapcsolatokat létesíthessenek a kutatókkal, egyetemekkel és más képzési helyekkel.

„Mi a fontos? A digitalizáció, a zöld átállás és egészséges élet. Ezért is szövetkezik egymással a Semmelweis és a Széchenyi Egyetem. Mutassuk meg a magyar kreativitást, mely a világnak is számos új lehetőséget adhat. Szívügyünk a megújult magyar felsőoktatás” – zárta az ünnepi köszöntők sorát az államtitkár, majd a rendezvény szalagátvágással zárult.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid