Könyvbemutató

Magyar életút Ausztráliában

Boling Lúcia_könyvbemutató_2022_03_01_ÁcsTamás_05
Németh Boglárka
2022.03.01. 13:29

Boling Lúcia egy Győrből származó 85 éves nő, aki kislányával Győrből emigrált Ausztráliába. Az életútját, a távozás miértjét és kinti életét magyarként több éven át egy kéziratban gyűjtötte, a mű azonban most könyv formájában is megjelent: A sár lemosódik, az arany marad címen. A művet kedden mutatták be a Látogatóközpontban

Egy valódi történetet bemutató könyv, saját fotókkal tarkítva. Boling Lúcia egy Ausztráliában élő győri származású édesanya, aki lányát kézen fogva emigrált Magyarországról. A sár lemosódik, az arany megmarad című könyve az élettörténetét dolgozza fel.

Az idős hölgy személyesen már nem repült a tengerentúlról hazánkba a könyvbemutatóra, így videóüzenetet küldött.  “Remélem oly érdeklődéssel ülnek most itt, mint amilyen őszinteséggel, de hitelességgel emlékeztem vissza a nem is olyan régmúlt történelmi eseményekre” – kezdte beszámolóját az írónő. 

“Soha nem késő, 85 éves korában jelent meg ez a könyv. Egy kéziratot bocsátott a rendelkezésemre, hogy mi lenne ha kiadnám. Ledöbbentem, hogy ebben a korban ilyen csodálatos stílusban és ilyen szép történetet elmesél”– mesélte a Győr+ Médiának a  Panoráma Világklub Kiadó vezetője, Dr. Tanka László, aki hozzátette, hogy az első példányt az írónő Dr. Dézsi Csaba András polgármesternek küldte el.

Dr. Tanka László szerint feladatuk, hogy szellemi hidat alakítsanak ki a világban szétszóródott és a Kárpát-medencei magyarok között azáltal, hogy feldolgozzák történeteiket. A vezető számtalan emigrált magyar életútját dolgozta már fel, így jutott el az Ausztráliában megjelenő Magyar Élet Hetilaphoz is, amibe Boling Lúcia is írt. 

A könyvbemutatón Dr. Pergel Elza, alpolgármester elmondta: a magyarok művei mindig nagyra értékelendők attól függetlenül hol élnek a nagyvilágban.” A mi korosztályunk számára ez a mű azt jelenti, hogy nekünk nem kellett ekkorát küzdeni azért, hogy magyarok maradjunk, hogy Magyarországon jól érezzük magunkat, vagy nem üldöztek el innen bennünket azért, hogy normális és emberi életet élhessünk. Nekünk igazából ez egy olyan történet és egy olyan eseménysor, egy életsor, amit azért jó, ha megismerünk, mert látjuk és tudjuk, hogy nem mindenkinek csodálatos és szép az élete” – emelte ki a városvezető. 

A bemutatóra az írónő levelezőpartnere is eljött, aki az elmúlt napokban az ukrán-magyar határon segített a háborús menekülteknek. “Hazafias kötelességemnek éreztem. Harminc kilométerre van a szülőfalum, három napig az ellátásban segítettem, most kaptam egy szabadnapot és itt vagyok. Lúciának személyes levelezőpartnere vagyok, már kétszer elolvastam a könyvét és sok közös vonásunk van életünk során” – mesélte Szó Anikó. 

A könyv keddtől megvásárolható a Baross úti Látogatóközpontban. Az ára: 3990 Ft. 

Galéria: Ács Tamás