Madáretetőket kaptak a győri óvodák

Szerző és fotó: Ficsór Dávid
2023.01.31. 13:27

Intézményenként két madáretetőt és 5 kilogramm eleséget kaptak a győri óvodák az önkormányzat környezetvédelmi bizottságától.

A madarak sem mertek kimozdulni az odújukból a kedd délelőtti barátságtalan időben. Ha azonban a repkedés mellett döntöttek volna, bátran csillapíthatták volna éhségüket a Bartók Óvoda Vackor Tagóvodájának udvarán, hiszen két új madáretetőt kapott ez az intézmény is a többi győri ovihoz hasonlóan az önkormányzat környezetvédelmi bizottságától.

A szervezet elnöke azt mondta, mindig is a környezettudatos nevelés volt a legfontosabb feladatuk, ezt pedig a leghatékonyabban a fiatalabb generációnál lehet megtenni. „A Magyar Madártani Egyesület és a polgármesteri hivatal környezetvédelmi osztályának hathatós segítségével helyezzük ki ezeket a madáretetőket minden győri óvodába. Úgy gondolom, hogy a gyerekekkel megismertetni a környezetvédelmet, a különböző folyamatokat az egyik legfontosabb teendő” – mondta a helyszínen dr. Szálasy László.

A téli madáretetést és a gyermekek ismereteinek bővülését is jól szolgálja az a 94 darab madáretető, melyet az elmúlt hetekben juttattak el a győri óvodákba. „Az első 15 jelentkező intézményben a Magyar Madártani Egyesület közreműködésével sikerült egy szemléletformáló előadást tartani a felelős állattartásról. A célunk ezzel az volt, hogy a természetet közelebb hozzuk a gyermekekhez ebben az elvárosiasodott világban” – húzta alá Herman Etelka környezetvédelmi osztályvezető.

Gyors madáretető ellenőrzéssel indult a kedd délelőtt az udvarra érkező óvodásoktól. Mióta felkerültek az ovi fáira az eszközök, mindennap fontos tevékenysége ez a gyerkőcöknek. Az óvodavezető szerint a gyerekek nagyon élvezik az állatok megfigyelését. „Mindenképpen fontos számunkra, hiszen a környezettudatos nevelés az egyik kiemelkedő tevékenységünk. A gyermekek nagyon élvezik, amikor megfigyelhetik az állatokat, a madarakat. Nekünk pedig fontos, hogy élményt szerezzenek, tapasztalat útján tanuljanak a gyermekeink” – hangsúlyozta Halász Katalin.

Korábban a fecskevédelmi program volt az egyik zászlóshajója a környezetvédelmi bizottság fiatalokat is célzó programjának. Most egy újabb aprónak tűnő, de fontos lépéssel hozta közelebb a szervezet a legkisebbekhez a környezetvédelem témakörét. Jó hír, hogy ősszel a bölcsődékbe is kerülnek majd etetők.