Madárbarát Ménfőcsanak

Németh Janka Fotó: O. Jakócs Péter
2024.07.03. 13:51

Megérkeztek a fecskék, indul az idei fecskeállomány felmérése Győrben és a környező településeken.

Ezekre a madarakra próbálja meg felhívni a figyelmet Madárbarát Települések Országos Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az önkormányzat is.

Győrben 2020-ban indult, immár négy éve tevékenykedik aktívan a Városi Fecskevédelmi Program. A kezdeményezések és projektek sorába tartozik a tavaly Ménfőcsanakon felállított fecskehotel, de a madarak érkezése előtt lehetőség nyílt műfecskefészek vagy akár fecskepelenka igénylésére is. Dr. Laczkovits-Takács Tímea, alpolgármester, a körzet képviselője örömmel kijelenthette, szerencsére számos lakos élt ezen lehetőségekkel.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei szerint a 2-3 évbe is telhet, mire a fecskék odaszoknak egy ilyen építményhez, így a közel 1 éve telepített fecskehotel még várja leendő lakóit. Ménfőcsanak utcáin sétálva azonban a társasházakon számos fecskefészket és repkedő madarat fedezhetünk fel, így a szakembereknek nincs kétségük afelől, hogy a fecskék nemsokára otthonuknak fogják tekinteni a Vadvirág utcai faépítményt. A fecskehotelt Ménfőcsanak városrész egy pályázat során nyerte, amivel így a madárbarát település lett.

 „A biológiai szúnyoggyérítésben a fecskéknek nagyon fontos szerepe van, de ezen a téren is szeretnénk fejlődni – egy munkacsoportot hívtam össze, melynek fő feladata a biológiai szúnyoggyérítés növelése, megismerve a jó hazai gyakorlatokat és kialakítva egy hatékony kommunikációs csatornát a lakossággal „ – nyilatkozta dr. Laczkovits-Takács Tímea, aki a Madárbarát Települések Országos Szövetségének elnökségében is próbál minél többet megtenni a szárnyasokért. Elmondása szerint a fecskék hatalmas szerepet töltenek be a biológiai gyérítésben, hiszen fő táplálékuk a szúnyogok, valamint más rovarok. Ezért érdeke nemcsak a természetvédőknek, hanem a lakosságnak is a fecskeállomány fenntartása és esetleges duzzasztása.

Különböző projektekbe próbálják bevonni a fiatalokat is, kezdve különböző fecskés témájú feladatokkal és kezdeményezésekkel az általános iskolákban. Dr. Laczkovits-Takács Tímea szerint a lakosság bevonása az állat- és környezetvédelembe nagyon fontos. A fecskéknek kitelepített sarazók karbantartásában , a fészkelő madarak megfigyelésében és dokumentálásában számít az emberekre a Városi Fecskevédelmi Program.

Ugyanakkor nem csak az agglomerációban találkozhatunk ehhez hasonló környezetvédelemmel kapcsolatos kezdeményezésekkel. Győrben, a Bezerédj- kastély környékén az érdeklődők számára kiváló szabadidős programként szolgál a madártani tanösvény, ahol a madáretetők színesítik az oda látogatók programját.

„Hosszabb távon szeretnénk, hogy Győr madárbarát település legyen és nem csak a ménfőcsanaki lakosokat szeretnénk bevonni a madár- és fecskevédelembe, hanem a városi lakókat is. Szeretnénk a belvárosban is kihelyezni madárodúkat és szeretnénk a városi madarakról is tájékoztatást adni a lakosok számára. Mindenképpen érdemes a lakosokat tájékoztatni, hogy tudják, a környezetükben milyen madarak élnek, hogy tisztában legyenek a természeti értékekkel is” – mondta el Hermann Etelka, a győri polgármesteri hivatal környezetvédelmi osztályvezetője.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka