Hirdetés
Ápolók és szülésznők nemzetközi éve

Ma van az egészség világnapja

Illusztráció: Marcali Gábor
Győr+
2020.04.07. 08:46

Április 7. az Egészség Világnapja, amikor az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO 1949-ben történt megalakulását ünnepeljük. Ebből az alkalomból a WHO minden évben egy népegészségügyi szempontból jelentős témát ajánl a figyelem középpontjába. Az idei év témája a XI. században nem volt még annyira jelentős, mint épp most, a koronavírus világjárvány idején.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere úgy fogalmazott, „Az egészség világnap ma még többet jelent számunkra, mint bármikor. Ma, amikor a világ egy emberként fog össze a járvány megfékezéséért. Ma, amikor az egészségért, az életért folytatott harc a kórházakban is rendkívüli körülmények között zajlik. Ilyen körülmények között dolgoznak nap, mint nap fáradhatatlanul az ápolók, és az édesanyák legfőbb támaszaként a szülésznők is. Munkájuk felbecsülhetetlen, ezért ott kell, hogy álljunk mögöttük mindannyian, hiszen ők azok, akik naponta kockáztatják életüket az egészségünk megóvásáért.”

A polgármester hozzátette, „Most azzal tehetünk a legtöbbet egészségünkért és az egészségügyi dolgozókért, ha még a húsvét és a jó idő ellenére is otthon maradunk, betartjuk a higiénés szabályokat, és szűk családi körben ünneplünk.”

Hirdetés

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a WHO Egészséges Városok program keretében, minden évben az Egészség-Piac lakossági egészségmegőrző programsorozattal kapcsolódik az Egészség Világnaphoz.

25 év után először, a veszélyhelyzet miatt nem áprilisban, hanem ősszel tartják meg 12 városrészben a rendezvényeket.

Az ápolók és szülésznők létfontosságú szerepet töltenek be

Az ápolók és szülésznők munkája sokszor alulértékelt, munkakörülményeik nem megfelelőek.

A WHO célkitűzése 2020-ban, hogy minden ápoló és szülésznő olyan környezetben dolgozhasson, ahol biztosított a biztonságos munkavégzés, ahol az orvosok és a közösség tagjai tiszteletben tartják a munkájukat, ahol az egészségügyi ellátórendszer megfelelően működik és munkájuk integrált része a többi egészségügyi területnek.

„State of the World’s Nursing in 2020” címmel 2020 áprilisában tervezi a WHO egy olyan kiadvány megjelentetését, amely átfogó képet ad globálisan az ápolói szakmáról, valamint segítséget nyújt a bizonyítékokon alapuló tervezéséhez az egészségügyi ellátórendszerben.

Adatok és tények:

  • Az ápolók és szülésznők az egészségügyi ellátások széles körét biztosítják, közel a közösségekhez, az egészségügy minden szintjén.
  • A világnak 18 millióval több egészségügyi dolgozóra van szüksége a 2030-ra kitűzött egészségügyi célok eléréséhez és fenntartásához – ebből körülbelül 9 millió ápolóra és szülésznőre.
  • Globálisan, az egészségügyi és szociális szektor munkavállalóinak 70%-a nő, jelentős részük ápoló és szülésznő.
  • A szülésznők munkája – ahol az ellátás megfelelő intézkedéseket tartalmaz – a terhes és újszülött gondozásban, valamint a családtervezésben végzett intézkedésekkel megelőzheti a gyermekágyi halál, a halva születés és a csecsemőhalandóság több mint 80%-át.

WHO

Kapcsolódó témák: #egészség | #koronavírus | #világnap |
likeold
a fb oldalunkat