Hirdetés
Nyújtsd a karod!

Ma ünnepeljük a Vöröskereszt Világnapját

Illusztráció: Marcali Gábor
Szigethy Teodóra
2021.05.08. 07:52

Ezen a napon született a mozgalmat megalapító Jean Henry Dunant. A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete – ahogy az országban a többi is – idén szűk körben ünnepel, de teljes erőbedobással dolgozik.

Hirdetés

A Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom a Föld legnagyobb és legkiterjedtebb humanitárius közössége, mely 192 országban több mint 650 millió ember életére van hatással. Világszerte 14 millió önkéntes és hivatásos szakember dolgozik nap mint nap azért, hogy olyan alapvető szükségletek, mint az élelem és a víz, vagy az egészségügyi ellátás mindenki számára elérhetőek legyenek a legnehezebb helyzetekben is.

Az elmúlt egy évben minden eddiginél többen csatlakoztak a mozgalomhoz, hogy egy példátlan világjárvány idején támogatást és vigaszt nyújtsanak mindazon közösségeknek, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve.

Hirdetés

„A világnap évről-évre egy különleges alkalom arra, hogy önkénteseinket, támogatóinkat és munkavállalóinkat elismerjük” – mondta érdeklődésünkre Kun Szilvia, a megyei szervezet igazgatója. Felsorolta: az idei évben három győri munkatársuk: dr. Tóth Zsuzsanna, Varga József és Heizer Csaba kap bronz elismerést.

A szervezet Elnöki Díszoklevelet adományoz Kara Ákos országgyűlési képviselőnek a működési körülmények javításában végzett kimagasló tevékenységéért;

Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevelét a Győrhöz tartozó Nagyszentjános Lakóterületi Alapszervezet és Dunakiliti település önkéntese, Szitás Péterné veheti át;

Dr. Molnár Katalin kapjaavéradásszervezést támogató, egészségügyi dolgozók között adható elismerő oklevelet;

Lencse Gézáné és Jutasi Kálmán önkéntesek – szintén Győr területéhez tartozó – Év önkéntese elismerést vehetik át;

Fotó: Marcali Gábor

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének munkatársai közül Pozsgayné Németh Zsuzsanna megyei elsősegélynyújtó koordinátor részesül Az elsősegélynyújtás népszerűsítéséért ezüst emlékéremben.

Humanitárius településeink közé az idén újként csatlakozott Gönyű község. Erről portálunk is beszámolt (LINK https://www.gyorplusz.hu/belfold/gonyu-a-humanitarius-telepules/)

Kun Szilvia elmondta, a világnap jelentős ünnep a vöröskeresztesek életében, most mégsem rendeznek nagy ünnepséget, hanem amikor a korlátozások tovább enyhülnek, akkor terveznek egy szűk körű köszöntést.

A Covid-19 vírus megváltoztatta a megyei szervezet – amelynek 21 alkalmazottja és több ezer segítője van – munkáját.

„A védekezésben szervezetünk aktívan részt vett és vesz a mai napig” – mutatott rá Kun Szilvia. Hozzátette: „márciusban múlt egy éve, hogy bekapcsolódtunk a védekezésbe, napról napra új feladatok adódtak és adódnak. Elsősorban szűréseknél, kiértesítésekben, szállításban tevékenykedünk. Ahogy az idei jelmondatunk világszerte szól: „Együtt megállíthatatlanok vagyunk!”

A korlátozások szinte minden tevékenységünket átalakította. Az élelmiszerbankos és egyéb adományok, kríziscsomagok kiszállítása jelenleg gépjárművel történik. Megnyitottunk egy online fórumot, ahol az időseket, a gyermekeket nevelő szülőket és szenvedélybetegeket támogatjuk. Covid vírus miatt karanténba került személyeknek igény szerint segítünk, például gyógyszerkiváltásban, bevásárlásban, kutyasétáltatásban vagy amiben kell.”

Kun Szilvia hangsúlyozta, a vérre jelenleg is nagy szükség van, de véradásszervezést még mindig nagymértékben befolyásolja a vírushelyzet, folyamatos a véradók toborzása. A közúti elsősegélynyújtáshoz kapcsolódó tanfolyamokat és vizsgákat pótolni kell. A szociális csoport Győrben, a településeken pedig alapszervezet munkatársai segítik a rászoruló személyek ellátását.

Covid csoport továbbra is részt vesz a mentőszolgálat feladatainak támogatásában.

Kun Szilvia kiemelte: „legfontosabb feladatunk, mint mindig a hozzánk forduló személyek önzetlen támogatása”.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr-Moson-Sopron | #Magyar Vöröskereszt |
likeold
a fb oldalunkat