Ma lenne 85 éves Szilágyi István

HAK Fotó: Marcali Gábor
2022.12.07. 09:00

A közkedvelt és Győrhöz is szoros szálakkal kötődő színművész sajnos nem élhette meg ezt a szép kort, tragikus halált halt 82 éves korában. Mindenki Pityi bácsijára emlékezünk ma.

Hirdetés

Szilágyi István 1937. december 7-én született Gyomán. Művészi életrajzát tekintve 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött. 1965-től 1973-ig az Irodalmi Színpad, 1973 és 1975 között a Vidám Színpad tagja volt. 1975-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, egy évvel később, 1976-ban a Vígszínház tagja lett. A Mafilm társulatához 1979-ben került. Leginkább karakterszerepeket alakított. Az 1959-ben készült Égrenyíló ablak című filmben állt először kamera elé. Országosan ismertté 1968-ban Sípos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévéfilmsorozatban. Legnagyobb sikerét az 1974-es Keménykalap és krumpliorr plakátragasztó Lópici Gáspár szerepével aratta.

1998-tól a Győri Nemzeti Színház tagja volt 2016-ban történt nyugdíjazásáig. 2016-ban a március 15-i díszközgyűlésen Szilágyi Istvánnak a közönség szeretetétől övezett, több évtizedes magas színvonalú művészeti tevékenysége, valamint emlékezetes színpadi és filmes alakításai miatt ítélte oda a győri önkormányzat a  Pro Urbe Győr díjat, amelyet dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a Városházán adott át a színművésznek.

Az 1990-es években a lottó reklámarca is volt, a filmklipekben jellemzően egy hatalmas kupac készpénz szertelenül boldog tulajdonosát alakította. Felesége Humenyánszky Jolán szobrászművész, aki 2021 februárjában hunyt el. Fia Szilágyi Péter operatőr, unokája Nándor.

Utolsó éveiben Budapest Rákosliget lakója volt, nyomorúságos körülmények között élt, hatalmas adósságokat halmozott fel. 2020. május 3-án holtan találták lakásában, a gyanú szerint 49 éves fia kalapáccsal verte agyon, aki korábbi, apjával szemben 2018-ban elkövetett súlyos testi sértése miatt három évre felfüggesztett kétéves börtönbüntetés hatálya alatt állt, s a tett helyszínén tartóztatták le. Szilágyi Pétert a bíróság 2022-ben jogerősen is életfogytiglan börtönbüntetésre ítélte, legkorábban 25 év múlva szabadulhat.

Szilágyi Istvánt 2020. május 22-én helyezték örök nyugalomra a budapesti Új Köztemetőben. A szertartáson beszédet mondott Forgács Péter és Maszlay István. (Forrás: Wikipedia)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pityi bácsi – mert Győrben többnyire csak így nevezték az őt kedvelők – közismert arca volt a megyeszékhelynek, nem csak a színházi berkekben ismerték. TV-s karakterszerepei, a Lottó reklámszerep mindenki előtt ismertté tették jellegzetes arcát és hangját. Mindenkihez volt egy kedves szava, a Baross úton sokszor sétált, szívesen állt meg egy-egy szóra a járókelőkkel, azokkal, akik megszólították.

Mikor Győrből elköltöztek, már sejteni lehetett, hogy nem megy minden rendben a Szilágyi családnál. Kéretlenül beleavatkozni az életek alakulásába azonban sajnos nem lehet. Hiába volt a Győrben felajánlott színészlakás, Pityi bácsiék Ráskoligeten maradtak, emberhez méltatlan körülmények között. Sokan féltették az idős művész házaspárt, nem csak a lakhelyükön uralkodó viszonyok miatt, hanem kiszámíthatatlanul viselkedő fiúk miatt is. Sokan, sok mindent megpróbáltak megtenni értük, gyűjtéseket szerveztek, azonban ezek is csak ideig-óráig nyújtottak kis enyhülést. Pityi bácsiék ameddig csak lehetett, kiálltak fiúk mellett, védték és óvták, mígnem 2020. december 7-én elfogyott az erő az idős színésznél. Elvette tőle az életet az az ember, akit mindenkinél jobban szeretett: Péter fia.

Szilágyi István örök nyomott hagyott a magyar színészvilágban, kedves lényét, mosolyát és tehetségét soha nem feledjük, emlékét ápoljuk.  

Hirdetés