Lezárult a Tatai út kapacitásbővítő beruházása

Győr+
2023.02.13. 13:28
Hirdetés

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert több mint 980 millió forintos európai uniós támogatásból és 236 052 625 millió forint önerőből valósította meg a projektet.

A 81-es sz. főút – Tatai út – József Attila utca kereszteződésében meglévő körforgalmú csomópont kapacitáshiánya miatt – korábban Győr már más kereszteződéseiben is bevált – turbó körforgalommá épült át. Ennek következtében szükséges volt a Tatai út mintegy 800 m, a 81-es számú főút kb. 500 m hosszú szakaszának 2×1 sávról 2×2 sávra történő felbővítése. A kapacitásbővítéssel érintett szakaszokon új közvilágítási hálózatot építettek ki. A Tatai út – iparterület bejárata – benzinkút kijárat csomópontban jelzőlámpás forgalomirányító rendszer épült, könnyítve ezzel a Házgyár és a MOL benzinkút irányából a kihajtást a Tatai útra. A Tatai út egyes szakaszain az előírásoknak megfelelően zajvédő falak épültek. Az útépítés következtében több helyen átépítésre került az ivóvíz- és szennyvízhálózat. A Régi Szentiváni út és a Tatai út jelenlegi csomópontja megszűnt és helyette az Alsókert utca kiépítésével egy új kapcsolat létesült a két út között. Az útépítéssel érintett szakaszokon a légvezetékes közműhálózatok földkábelesre lettek átépítve.

A beruházás következtében a körforgalmú csomópontnak jelentősen nőtt a kapacitása és a 2×2 sávos csatlakozások is nagymértékben segítik az Ipari Park megközelítését, lehetővé téve csúcsidőben a forgalom gyorsabb áramlását.

A tervezett beavatkozások miatt összesen 37 db fa kivágása volt szükséges, melyek pótlására a beruházás keretén belül összesen 84 db facsemete ültetésére került sor.

A kivitelezési munkák 2021. május 27-én kezdődtek és 2022. október 28-án fejeződtek be. A forgalom már tavaly ősszel birtokba vehette a megújult útszakaszt, a szükséges hatósági engedélyek birtokában pedig 2023. február végén az európai uniós támogatással megvalósult projekt is lezárul. 

A „Munkaerő mobilitás támogatása Győrben (Tatai út – 81. sz. csomópont)” című, TOP-6.1.5-16-GY1-2018-00005 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósult meg. A megítélt támogatás összege 980 319 245 Ft.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

(x)

Kapcsolódó témák: #beruházás | #Győr+ TV | #híradó | #útfejlesztés |