Divertimento

Lendületes évkezdés

Farkas Mónika
2021.01.20. 16:32

A Divertimento műsorának vendége Fűke Géza volt, aki elmondta, a Győri Filharmonikus Zenekar a megérdemelt téli pihenője után, negatív COVID tesztekkel vágott bele az energikus évkezdésbe.

A társulat gőzerővel készül a február 6-ai online zenei maratonra. A győri együttes ismét meghívást kapott a Budapesti Fesztiválzenekar grandiózus eseményére, az idei zenei maraton két zeneszerzője Liszt Ferenc és Berlioz. A társulat Berkes Kálmán vezényletével a Fantasztikus szimfóniát adja elő a Művészetek Palotájában. 

Ezekben a napokban a Győri Filharmonikus Zenekar Kesselyák Gergely karmesterrel próbál már, készülnek a Sándor János hangversenybérlet idei első koncertjének felvételére. A Kesselyák programban felcsendül Mozart C-dúr zongoraversenye, Szokolay Ádám előadásában.

A magyar kultúra hete ünnepi rendezvénysorozatot idén január 18. és 24. között rendezi meg a város. Fűke Géza igazgató elmondta, a járványügyi korlátozások miatt a kulturális intézmények, így a Győri Filharmonikus Zenekar által kínált ingyenes programokat a nézők online követhetik a zenekar YouTube csatornáján, Győr Város hivatalos facebook oldalán és a Győr+ Tv-ben. 

A magyar kultúra hete programsorozatban január 20-án, szerdán 19 órától tekinthető meg a Győri Filharmonikus Zenekar 2014-es koncertje a Budapesti Zeneakadémiáról.

A felvételen a társulatot Berkes Kálmán dirigálja, zongorán közreműködik Cyprien Katsaris. Előadásában Bach D-dúr zongoraversenye és Mozart C-dúr zongoraversenye csendül fel.

Másnap, azaz január 21-én 14 órától műhelybeszélgetésre invitálják a nézőket. Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője mesél a magyar zeneszerzőkhöz fűződő kapcsolatáról, Bartók Béláról, Kodály Zoltánról, Liszt Ferencről és Dohnányi Ernőről. Belepillanthatnak a Vonósok című kamarazenei koncert próbájába, illetve a művészeti vezető a kamarazenélés és a szimfonikus zenekari játék kapcsolatába avatja be a nézőket.

A műhelybeszélgetés a  Győr+ Tv műsorán január 21-én, csütörtökön 16.50 órától érhető el.