Lelket cserélt a társulat a közönséggel, fantasztikus évadot zár a színház!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina
2024.06.14. 19:17

Megható pillanatokból, örömkönnyekből nem volt hiány a Győri Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén, melyet péntek délután tartottak a Nagyszínpadon. A direktor az évad sikereinek ismertetését követően elindította a díjesőt, hiszen az ünnepi hangulatot ezúttal is az elismerések átadása koronázta. Ráfér a pihenés a művészekre és a műszaki stábra, a teátrum az elmúlt időszakban is bizonyította, hogy Győrben kiemelkedő a kulturális élet.

Hajrá magyarok! – lengte be a teret a már legendássá vált, bekiabált mondat a Himnusz közös eléneklését követően.

A közönség sorai ezúttal a társulat tagjaival teltek meg a Nagyszínpadon, ahol a megjelenteket elsőként Rózsavölgyi László köszöntötte.

„Köszönöm, hogy a szomszédunkban dúló háborúval és a választási kampánnyal nem foglalkozva lemosták a győriek lelkéről a mindennapok porát. Köszönöm, hogy szórakoztattak, élményeket teremtettek, felejthetetlen estéket, amelyeket bármikor felidézhetnek a nézőik. Mi az önkormányzatnál, a magunk eszközeivel igyekszünk biztonságot teremteni a színház számára. Ennek eredményeként két lépésben hajtottunk végre bérfejlesztést, de a színház felújítására is jelentős összeget különítettünk el. Köszönöm az elmúlt 14 év bizalmát, hogy oly sokszor ha csak pár percre is de a csapat tagja lehettem. Azt kívánom: a jövőben is cseréljenek lelket a közönségükkel, a nyárra pedig jó pihenést kívánok mindenkinek” – mondta Győr városa nevében az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke.

Az elmúlt évek hagyományait követve, hónapról-hónapra értékelte az évadot az igazgató. Sikert siker követett, nyitókoncerttel rúgta be az ajtót szeptemberben a társulat, de volt ősbemutató, rengeteg tájelőadás, sulitúrák és vendég produkciókat is fogadott a Győri Nemzeti Színház, mitöbb, a nemzetközi jelenlétét is erősítette a teátrum.

Különleges produkciók is megvalósultak az intézményben, például a 90. születésnapját ünneplő Bede-Fazekas Csabának is egy egész estét szenteltek.

„A gála megmutatta, hogy milyen színes és pezsgő, professzionális a társulat, az est méltó volt Bede-Fazekas Csaba életéhez. Fontosnak tartom, hogy megbecsüljük a kollégáinkat” – emelte ki az évad ismertetése közben Bakos-Kiss Gábor.

A direktor elárulta, hogy a Padlásszínház pezsgővé válik a következő évadban, kuriózumokkal egészülnek ki a repertoáron lévő előadások, így egy új kulturális csemegévé válik a játszótér a színházszeretők számára.

A nemrégiben második ízben megrendezett Dunafeszt kapcsán az igazgató elmondta, folyamatosan fejlesztik tovább a sorozatot, már most készülnek a harmadik fesztiválra, mely 2024-ben is nagy sikert aratott előadásaival, koncertjeivel.

A 2023/24-es évadban 327 nagyszerű előadáson szórakozhatott a publikum – 166 nagyszínpadi, 146 Kisfaludy-termes és 15 padlásszínházi előadás – további 46 helyszínen 46 produkciót mutatott be az együttes. Összesen több mint 115.000 nézőt szólított meg a teátrum.

2023/24-es évadban érkezett új dolgozókat köszöntötte Bakos-Kiss Gábor, majd a nyugdíjba vonuló kollégákat szólította a színpadra az igazgató.

Így Tokovicz Edit öltöztetőt, Tóth József karbantartót, Kiszner-Bodó Olga énekkari tagot, és nem utolsósorban Páros Zsolt színpadmestert.

„Barátaim, kollégáim! Vannak akik 46 éve alkotnak velem ezen a színpadon. Feleségem azt szokta mondani, hogyan merek kiállni az emberek elé beszélni, mikor az amnéziámnál csak a demenciám nagyobb” – nevettette meg az egész csapatot Páros Zsolt, majd elmesélte, hogy mikor a színházhoz került, egy szamár bőrébe kellett bújnia, ami nem kis feladatot és megannyi humoros percet nyújtott az egész társulat számára.

„Jó egészséget mindenkinek, éljetek a jelennek, bízzatok a jövőben, de a múltat ne felejtsétek el” – tette hozzá a mindenki által szeretett és tisztelt szakember.

Számos elismerést zsebelt be a győri társulat az elmúlt hónapokban, Cs. Kiss Zsuzsanna Pulcinella-díjat kapott, Junior Príma-díjas lett Hajdu Tibor, Kaszás Attila-díjban részesült Csankó Zoltán, Bellai Eszter pedig életműdíja mellé a Liszt Ferenc-díjat is kiérdemelte.

A díjak említése után Kurucz Dánieltől búcsúzott az együttes, a fiatal tehetség egyetemi tanulmányai miatt távozik Győrből.

Természetesen az igazi díjeső csak ezután következett. A beérkezett szavazatok alapján a két éve alapított Földes Gábor-díjat, Silló István zeneigazgató, a káprázatos Németh Eszternek nyújtotta át.

Nagy Tímea igazgatóhelyettestől ugyancsak a társulat voksai alapján a Kulissza-díjat idén Fördős Sándor érdemelte ki.

A kuratórium döntése alapján a 2024/25-ös évadra vonatkozóan Kisfaludy-ösztöndíjban Móczár Bence részesült, kitüntetését a Vill-Korr Hungária ügyvezetőjétől, Gasztonyi Lászlótól vehette át.

Nem okozott meglepetést, hogy a Kisfaludy-díjat a társulat szavazati alapján ugyancsak a nagyszerű tehetséggel megáldott Móczár Bence érdemelte ki. Míg a hölgyek közül Agócs Judit gazdagodott a különleges szoborral.

Két új Örökös Taggal bővült a Győri Nemzeti Színház, Mézes Violettának valamint Bede-Fazekas Csabánénak szólt a vastaps pénteken.

Páros Zsolt ötlete nyomán egy kis kártyát is kapnak az Örökös Tagok, mely a színház korlátlan „használatára” jogosítja fel jelképesen a tagokat. Az ünnepi pillanatokat és az évadot a Szózat zárta.