Hirdetés
Győr+ Televízió

Legendák Győrben – exkluzív interjú Bruce Dickinsonnal

Fotó: O. Jakócs Péter
Farkas Mónika
2021.11.04. 16:41

Jon Lord 1969-ben született legendás versenyműve, a Concerto For Group And Orchestra csendül fel pénteken este az Audi Arénában. Stábunk a Richter termi próbán járt.

Hirdetés

A művet egykor a Deep Purple és a brit Királyi Filharmonikus Zenekar adta elő, most Paul Mann vezényletével a Győri Filharmonikusok a rockvilág ikonikus zenészeivel lépnek színpadra, hogy megemlékezzenek Jon Lord korszakalkotó művéről. Stábunk a Richter termi próbán járt. 

Banán a mikrofonállványon, kifogyhatatlan humor és nem mindennapi zenetörténeti pillanatok. A Richter Teremben utoljára 2010-ben hangzott fel a legendás mű, Jon Lord Concertója. A pénteki előadásra a Győri Filharmonikus Zenekar Paul Mann vezényletével a rockvilág ikonikus zenészeivel próbál, Bruce Dickinsonnal, Roger Gloverrel, John O’Harával, Kaitner Z Dokával és Bernhard Welz-cel.

Hirdetés

„A zenekar és a rockbanda is nagyszerű, az énekes viszont nem túl boldog a reggeli próbák miatt, de ez legyen a legnagyobb gondom – mondta mosolyogva a szünetben az Iron Maiden énekese, Bruce Dickinson. – Jól haladunk a próbákkal, nagyon jó a hangzás, a Richter Terem után ma még átpakolunk az Audi Arénába, ott folytatjuk majd. A most meghívott rock zenészekkel Jon Lord Concertóját még a pandémia előtt Kanadában adtuk elő, izgalmas a mostani győri találkozás.”

Sokan emlékezhetnek rá,a rockzene óriása, Jon Lord maga is többször dolgozott a Győri Filharmonikus Zenekarral. Ennek emléke élénken él a zenekari tagokban, Jon Lord pedig sokat mesélt magyarországi élményeiről közeli barátjának, kollégájának.

Fotó: O. Jakócs Péter

„A Győri Filharmonikusokkal még nem dolgoztam együtt, de Jon Lord sokat mesélt róluk, hogy mennyire élvezte a velük való munkát 2010-ben – emlékeztet Paul Mann, a produkció karmestere. – Jó, hogy most ennyi év elteltével én is találkozhatok velük. Jon 2012-es halála után is többször dirigáltam a Concertót, ami természetesen nagyon más nélküle. Közeli barátok és kollégák voltunk, az ő mesterműve személyes ügyemmé vált, amit koncertről koncertre alázattal és hittel viszek tovább.”

1969-ben egy olyan mű született, mely nélkül talán sosem jöttek volna létre a rockegyüttesek és szimfonikus zenekarok közös alkotásai. Ehhez kellett Jon Lord tehetsége, klasszikus műveltsége, zenei alázata és elszántsága. Péntek este az Audi Arénában Paul Mann vezényletével a Győri Filharmonikusok és a rockvilág ikonikus zenészei lépnek színpadra, hogy megemlékezzenek Jon Lord korszakalkotó művéről.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #koncert |
likeold
a fb oldalunkat