Lakossági fórumot tartottak az Olimpiai Sportparkban

Havassy Anna Katalin Fotó: Vig Norbert
2023.08.04. 08:35

A győri önkormányzat, Nagyné dr. László Edit jegyző és Szeles Szabolcs alpolgármester, önkormányzati képviselő lakossági fórumot szervezett az Olimpiai Sportparkba a „Közbiztonsági, viselkedési és közrendi kérdések a Köztelek utca, valamint a Szalay utca és környékén” címmel, amelyre augusztus 3-án délután került sor.

A lakossági fórumra meghívást kapott a Győri Rendőrkapitányság és Városrendészet Győr is, hiszen a meghirdetett téma elsősorban az ő hatáskörükbe vág.

Szeles Szabolcs alpolgármester, önkormányzati képviselő elmondta, hogy választókerületében – Sziget, Pinnyéd és Újváros északnyugati része – van két gócpont, ahol időről időre előjönnek, felerősödnek viselkedési és közrenddel kapcsolatos közterületi és egyéb problémák.

„Viszonylag ritkán szerveznek az emberek egy akkut problémával kapcsolatban lakossági fórumot, de az volt a gondolat hatterében, hogy a választókerületem két pontja – a Köztelek utca és a Szalay utca környéke – ahol eluralkodtak bizonyos jelenségek. Nagyon sok megkeresést kaptam az itt élőktől, hogy hangoskodás, tivornyázás, drogozás, s egyszerűen oda nem illő viselkedések jellemzik ezt a két környéket. Sajnos ez a jelenség nem újkeletű, hosszú évek visszatérő problémája ez. Képviselőként számos esetben próbáltam én is különféle kezdeményezéseket, a hatóságokkal is folyamatosan tartottam a kapcsolatot ezekben az ügyekben. Viszont az utóbbi hetekben minden eddiginél jobban felerősödtek a panaszos hangok a lakosság részéről. Ezért gondoltam, hogy biztosítunk nekik egy lehetőséget, hogy találkozhassanak azokkal a hatóságokkal, akik segítséget nyújthatnak ebben az egészben. Egyébként a közbiztonság, közrend biztosítása nem önkormányzati feladat. Ám úgy gondolom, hogy az önkormányzat és én, mint képviselő is igyekeztem sokszor a lehetőségeken is túlmenően megoldásokat találni: a Köztelek utcára rendőri és városrendész irodát is kértünk, közterületi kamerákat szereltettünk fel a körzetben és a hozzám érkező panaszok mindegyikével foglalkozom és továbbítom a megfelelő helyre, ha szükséges.” 

A képviselő arról is beszélt, hogy a Városrendészet Győr egy szinte országosan is egyedülálló szervezet, amelyet dr. Dézsi Csaba András kezdeményezésére hívtak életre, s amely az egykori közterület felügyelet feladatait vette át. S az, hogy a korábbi 100 millió helyett majd fél milliárdból tevékenykedő szervezet dolgozik, ékes bizonyítéka annak, hogy a város igenis komolyan gondolja a közbiztonság megtartását, ahol pedig szükséges, a javítását.

Miletics Mór, a Városrendészet Győr szakmai igazgatója elmondta: 

„A fórummal az a célunk, hogy a lakosság élőben feltehesse nekünk azokat a kérdéseket, amikre választ várnak. Az egyik ilyen fő kérdésük pedig régóta az, hogy a közrendet, a közvédelmet, a közbiztonságot és a köztisztaságot hogy lehetne megoldani, főként a Köztelek és a Szalay utca környékén. Jó kérdések ezek, s a megoldás is megvan rá a részünkről: nagyobb létszámmal, határozottabb fellépéssel és a rendőrséggel közösen együttműködve javítható a közbiztonság, de ezek a feltételek mindenképp kellenek hozzá. A jogköreink nekünk korlátozottak, szükségünk van a rendőrséggel való együttműködésre, s ezt mindenkinek meg kell értenie. A Köztelek utcai irodánkban ügyfélfogadási időben mindenkit továbbra is várunk, ha szeretné velünk a további tapasztalatait, kérdéseit, kéréseit megosztani, illetve a telefonos és e-mailes elérhetőségünk 0-24 órában él.”

A városrendészet intézményvezetője, Kozma Zoltán azt is kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a lakosok akkor értesítsék őket, amikor zajlanak az események, ne utólag, a közösségi média felületeire posztolják ki az eseményeket. A városrendészet jelenleg 24 járőrrel és 4 ügyeletes kollégával dolgozik, s természetesen az önkormányzattal folyamatosan egyeztetve azon dolgoznak, hogy ez a létszám bővíthető legyen.

A fórumon résztvevők azzal mindenképp egyetértettek, hogy nagyobb jelenlétet szeretnének, mind a városrendészet, mind pedig a rendőrség részéről. Arra is kitértek, hogy a gyalogos járőröknek jobban örülnének, mint a gépkocsizóknak, hiszen előbb szólítanának meg őket. Érdeklődtek a városrendészek jogkörével kapcsolatban, amellyel kapcsolatban elhangzott: megegyezik a közterület-felügyeletével. Ezt többen kifogásolták, ám a városrendészet – ugyanúgy, mint a rendőrség – jogalkalmazó és nem jogalkotó.

A rendőrség részéről jelen volt Beke Péter rendőr alezredes, városi rendőrkapitány-helyettes, Horváth Péter őrnagy, a közrendvédelmi osztály osztályvezető helyettese és Németh Kornél rendőr törzsőrmester, körzeti megbízott is. A nekik feltett kérdések mindegyikére igyekeztek válaszolni, s azt is tisztázták, hogy ha érkezik egy bejelentés, akkor rangsorolniuk kell a cselekmény súlyossága szerint, ám ezt nem jelenti azt, hogy nem reagálnának a bejelentésekre. Sőt, azt is kiemelték, hogy a rendőrség munkája nem mindig látható a civileknek, de a háttérben is folyamatosan dolgoznak. Ennek eredménye, hogy a győri felderítők eredményessége az egyik legjobbak közé tartozik az országban. Viszont ez az eredmény nem mindig azonnali és látványos. Ahogy a tuningolt autókkal szembeni intézkedés sem mindig eredményes, hiszen sokan befizetik a büntetést, majd folytatják a lakosságot zavaró tevékenységet. Viszont őket bejelenteni sem haszontalan, hiszen minél több az információ, annál nagyobb az eredményesség. A városrendészethez hasonlóan a rendőrség is arra kéri a lakosokat, hogy minden esetben a 112-őt tárcsázzák, ne pedig a Facebookra kommenteljenek.   

A lakosok érdeklődtek az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatos szabályokról és lehetőségekről is, ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy ha problémát észlelnek, akkor mindenképpen jelezzék, a Győr-Szol pedig ellenőrzi a bejelentést és a megfelelő módon jár el. Bejelenteni mindenképp szükséges a tapasztaltakat, mert csak így értesülnek a problémás bérlőkről, a szabálytalanságokról, a más bérlőket, lakosokat zavaró életvitelről. A fórumra meghívást kapott Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő is, hiszen Sziget és Újváros is az általa képviselt országgyűlési körzetbe tartoznak.

„Győrben országos és megyei viszonylatban is jónak mondható a közbiztonság, ám vannak olyan lokális helyszínek, mint például a Köztelek utca és környéke, ahol évek óta problémát jelentenek kisebbségben élők, akiknek a viselkedése nem megfelelő. Erről a problémáról pedig beszélni kell. Ha megyei vagy országos szintre kell ezt emelni, akkor úgy gondolom, ez az én feladatom. Egyébként köszönöm azt a munkát, amit Szeles Szabolcs alpolgármester úr a városrész érdekében elvégzett, hiszen ha az elmúlt 10-15 évet nézzük, akkor Győr-Sziget rengeteget fejlődött. Úgy gondolom, nem lehet, hogy néhány ember hangoskodása, alkoholfogyasztása, renitens viselkedése elviselhetetlenné tegye a többiek életét. Ha szükséges, akkor én is segítek, s persze ez nem csak Győr-Szigetre vonatkozik!”

A lakossági fórumon még sok kérdés és válasz elhangzott, hasznosnak bizonyult a két órás megbeszélés, hiszen a problémák felszínre kerültek, s a megoldásokra tett javaslatok is elhangzottak. Sőt, amiken már most lehet javítani, azokon már dolgoznak, a többin pedig folyamatosan dolgoznak, egyeztetnek és továbbra is várják a jelzéseket az ismert elérhetőségeken.  

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #híradó | #rendőrség | #sziget | #újváros | #Városrendészet |