Kutyameleg van!

Németh Janka Fotó: Pixabay
2024.07.08. 13:32

Itt a nyár, nagy a hőség, mindenki próbálja lehűteni magát. Azonban nem csak az embereknek, házi kedvenceiknek is szükségük van árnyékra és hűsre a nagy melegben. Dr. Vigh Márta, a Xantus János Állatkert állatorvosa elmondta, hogy az állattartással kapcsolatban mik a főbb tennivalók kánikula idején.

„Amire mindig figyelni kell egy kutyánál, hogy mindig legyen elegendő friss ivóvize és biztosítsunk számára árnyékos helyet. Egy kint tartott kutyusnál is meg kell néznünk, hogy van-e a kertünknek olyan árnyékos zuga, ahol tud pihenni. Idős, beteg, szívbeteg kutyáknál a frontokat is figyelni kell”– nyilatkozta dr. Vigh Márta

A Győr+ Média megtudta azt is, hogy a kutyák is lehetnek frontérzékenyek. Az időjárási körülményeket ugyanúgy szem előtt kell tartani, mint az emberek esetében.

A nyári melegekben a sétáltatást is jobban át kell gondolni, több körülményt számításba kell venni.

„Extrém melegben, délidőben, ne vigyük ki a kutyát, ugyanúgy nagyon melege van, akárcsak nekünk. Neki nincs cipő vagy szandál a lábán, így az aszfalton való sétáltatáskor kedvencünk talpa is ki van téve ennek az extrém hőhatásnak”- mondta el az állatorvos.

A nyárhoz természetesen hozzátartozik a nyaralás és az utazás is. Sokan szeretett négylábújukat sem hagyják otthon, ha útnak indulnak. Nagyon fontos azonban ügyelni a kisállatok jólétére és biztonságára utazás közben is.Egy hosszú nyaralásra, ha magunkkal visszük a kutyánkat, feltétlenül gondolnunk kell olyanra, hogy például dugóba kerülhetünk az autópályán. Fontos, hogy ebben a szituációban a háziállatunk nehogy túlmelegedjen a csomagtartóban a szállítódobozában vagy ketrecében. Még gondos gazdáknak is nagyon sok mindenre oda kell figyelni az autózással kapcsolatban” – emelte ki a szakember.

„Parkoló autóban ne hagyjunk soha állatot”- figyelmeztet dr. Vigh Márta. „Voltak ilyen vészhelyzetek az állatkert előtt. Kint hagyták a kutyusukat az autóban, egy kellemes árnyékos részre odaparkoltak, majd elvonult az árnyék, a kocsi napra került. Szerencsére ez már annyira a köztudatban van, hogy a látogatók azonnal jelezték és azonnal megkerestük a tulajdonost itt az állatkerten belül” – osztott meg egy személyes történetet a doktornő.

Sokan telepítenek és használnak autóban vagy lakásokban a nyári hónapokban légkondicionáló berendezéseket, ami sokat segíthet a lehűtésben, ám ezeknek is van árnyoldala. Az emberek nagyon sokszor rosszul használják ezeket a berendezéseket és túlhűtik a környezetüket. Ahogy a gazdiknak, úgy az állatoknak sem kedvező ez a jelenség. Fontos tudni, hogy az autóban szabadon utazó házi kedvencek szeme is be tud gyulladni direkt klíma-fuvallat hatására valamint megfázásos tüneteket is tudnak produkálni.

Dr. Vigh Márta kedvenceink kapcsán a rovarokra és az azokkal szembeni védekezésre is felhívta a figyelmet. „Szerintem ez egy nagyon fontos problémakör. Óriási széles palettája van ezeknek a szereknek, amiket külső- és belső élősködők ellen használhatunk. Amíg régebben a déli országokba utazó pácienseim gazdijainak javasoltam, hogy mindenképpen védekezzenek azok ellen a betegségek ellen is, amiket a mediterrán országokban terjesztenek a szúnyogok, most már ez teljesen hétköznapi lett nálunk is” – ezen szerek használatát az általános felmelegedés miatt az állatorvos már nem csak nyaraláskor, hanem a hétköznapokban is ajánlja.

A patikában kapható kombinált kullancs- bolha- és szúnyogirtó szerek ma már modern, tablettás vagy rácsöppentős kiszerelésekben lehetővé teszik, hogy minden gazdi megtalálja a saját háziállatához illő megfelelő módszert és eszközt a rovarok elleni védekezés terén.

Korábban írtuk: