Fagyi és pancsolás: így hűsölnek az állatkertben

Venesz Klaudia Fotó: Zoo Győr/Tóth Zoltán
2024.07.02. 17:25

Akárcsak az embert, az állatokat is megviseli a kánikula. Bár a Xantus János Állatkertben jócskán akad afrikai állat, az ő szervezetüket is megterheli az időjárásváltozás, ezért gondozóik mindent megtesznek a komfortjuk érdekében.

Az állatok hűtését medencékkel, vagy ideiglenesen kialakított sarazókkal oldják meg. „Akinél van saját fürdőtó, akkor használja, amikor szeretné, viszont fontos ezeket is – ugyan úgy, mint az embernél – tisztán tartani. A tapírok mostanság orrig merülnek a vizükben, de nekik ez természetes közegük, oda menekülnek a jaguárok elől, sőt: a vízbe is piszkítanak” – árulta el Wenczel Flóra zoopedagógus.

A tapírokkal osztoznak a kifutón a lámák, a társbérletet kihasználva ők is térdig gázolnak a hűs habokban. A közönségkedvenc capybarák (vízidisznók) is sokszor vannak víz alatt. Az ő genetikájuk kifejezetten erre az életmódra rendezkedett be, ugyanis a fő érzékszerveik a fejük tetején találhatóak.

A jaguár és a tigris nagyon szereti a fürdőzést, bár a kifutójuk dzsungeles jellegéből adódóan őket nem éri közvetlen napsütés.

„Az állatok fürdetését el szoktuk végezni. Nemcsak szeretik az állatok, hanem nekik ez egy külön szórakozás is. Az elefántoknak is van saras pancsolójuk, és a sár dobálásával külön hűtik a hátukat és a fülük környékét. Geluk vízilovunknak hiába van saját medencéje, ő ásott magának mellé még egy sarazót is, amiben szívesen ücsörög. A vörösbivalyok és orrszarvúak kifutóját is fel szoktuk locsolni. Carlos, az amazonpapagájunk nagyon élvezi a spriccelést, a nagytestű, bemutatós papagájaink pedig egy nagyobb tálban hűsültek a legforróbb napokon” – tudtuk meg a zoopedagógustól.

Az állatkert egyik legnépszerűbb programja a pingvinséta. A győri csapat afrikai, a lehető legjobban érzik magukat a meleg időszakokban, élvezettel pancsolnak óriási, üvegfalú medencéjükben. „A gondozók a pingvinséta előtt fellocsolják a térkövet. A betonon sétálva – mint a kutyusok – megégethetik a talpukat, ez ellen védekeznek a terület előhűtésével”.

A heti turnusokkal, egész nyáron üzemelő Zoo-tábor egyik legélvezetesebb eleme a fagyikészítés. A gyerekek újrahasznosított papírpohárba szeletelik nagy szeretettel a medvéknek, apelláknak, vidráknak és mókusmajmoknak a gyümölcsöket, amit aztán vízzel fagyasztanak.

Flóra hozzátette: „Az állatokat pont annyira zavarja az időjárás, mint az embereket. Amikor nagyon meleg van, ők is csüggedtebbek, árnyékot és vizet keresnek. Az afrikai állataink mind Európában születtek, ehhez a klímához alkalmazkodtak, így érezhetően őket is jobban befolyásolja a hőség”.

Az időjárás változása is megviseli az állatkert lakóit, ők is küzdhetnek fejfájással. A nagy forróság után épp hűvösebb időjárás érkezett, így érezhetően ők is megkönnyebbültek. Az átmeneti enyhülés után hamarosan újabb hőhullám várható, így készülhetnek a gondozók az újabb „medencés bulikra”.