Különleges tételekkel jótékonykodik a Kantharosz

Venesz Klaudia Fotó: Mekliz Fotó
2024.03.06. 16:35

Nagy előrelépést jelent a Kantharosz Gála életében, hogy a Richter Terem helyett ezúttal a több néző befogadására alkalmas Győri Nemzeti Színház ad otthont az áprilisi, jótékonysági eseménynek. A tizenkettedik gálára ismét rekordbevételt várnak a szervezők, mellyel a tehetséges, rászoruló gyerekek szebb jövőjének biztosítása, önmegvalósításuk támogatása a céljuk.

A sajtótájékoztatón dr. Dézsi Csaba András polgármester a jól bejáratott, népszerű rendezvényt az összefogás jelképeként aposztrofálta. Büszke arra, hogy a város teljes támogatását élvező eseményt Győr két remek kulturális intézményének összefogásával tudják megvalósítani, és a civil szervezetek meg tudják szólítani a győrieket és a Győr környékieket.

Kantharosz Mekliz
Dr. Dézsi Csaba András

Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója az elsők között állt a támogatók sorába már a kezdetekkor. Programjuk főszereplője Orosz Zoltán harmonikaművész lesz, őt veszi majd körül a zenekar. „A harmonika ahol jelen van, ott mindig valamiféle vidámság van” – fogalmazott a filharmonikusok vezetője. Kiemelte, hogy az európai kulturális és gasztronómiai identitás része a francia bor, ehhez kapcsolódik a francia sanzon, mely műsoruk szerves részét fogja képezni, és olyan muzsikával is készülnek, amihez kimondottan erre az alkalomra készült hangszerelés is.

Fűke Géza Mekliz
Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója elsőre igent mondott a Kantharosz szervezőinek megkeresésére, még ha nagyon sok munkával és áldozattal is jár a gála szervezése. Úgy véli, hogy Győr kulturális zászlóshajójának hozzá kell járulnia a nemes cél beteljesítéséhez.

Bakoss-Kiss Gábor Mekliz
Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója

Szabó-Cseszneki Nikolett, a Kantharosz szervezőbizottságának tagja elmondta, hogy több mint 40 pályázat érkezett, ezek még kiértékelés alatt állnak. A teljes igényelt összeg 65 millió forint lenne, ha mindenki kérését teljesítenék. A tavalyi bevétel 23 millió forint volt, ezt szeretnék megugrani idén is. Céljuk a színházépület megtöltése, ahonnan az utolsó forintig mindent jótékony célra, a pályázatokra fordítanak – mondta a szervező.

A Kantharosz Gála bevételét a jegybevétel, a licitből származó összegek és a támogatói felajánlások képezik. A jegyek fele már elfogyott, és a szervezők teltházra számítanak.

Riegler Antal, az egyik alapító tájékoztatása szerint, a rendezvény főtámogatóját már megtalálták, kilétét a megállapodás aláírását követően fogják felfedni. Riegler Antal kiemelte, hogy az egyes tételekre való licitálásnál nem kell a helyszínen fizetni.

A sajtótájékoztatón elkezdték megtölteni azt a hatalmas poharat, amely a jótékonyságot, az összefogás erejét jelképezi.

XII. Kantharosz, Mekliz
Az összefogást jelképező borospohár

A XII. Kantharosz Gálán olyan nívós tételek kerülnek majd kalapács alá, mint a Cseri Pincészet 2017-es, 9 literes Legendája, vagy a tengervíz alatt érlelt Elixsea 2017-es, 774/1-es, egyedileg sorszámozott palackja. A különleges sort a borhoz szorosan kapcsolódó pálinkával egészítették ki. A Barabás Attila gyűjteményéből származó, 105 éves, 50 literes boros ballont a 2020-as Pannonhalmi Irsai Olivér szőlőpálinkával töltötték meg, külseje egy különleges, a kantharosz ivóedényre emlékeztető füles vesszőborítást kapott és egy egyedi parafadugóval zárták.

A szervezők az április 6-ai gálára impozáns műsorral és kiemelkedő tételsorral várják a támogató szándékú civileket és szervezeteket. Az est háziasszonya és az árverés vezetője Borbás Marcsi lesz, a házigazda szerepét pedig Fábián György tölti be.

A Kantharosz Gála kapcsán Dr. Hartványi Tamással, a Rotary Club Győr alelnökével beszélgetett Bajzát Zsuzsi és Nagy Roland a Juice-ban.

TV-s szerkesztő: Venesz Klaudia, Németh Bolgárka