Különleges hangszerrel ismerték el RockMilady munkáját

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2023.11.19. 10:31

RockMilady már hosszú évek óta üde színfoltja Győr zenei életének. A fiatal zenészt azonban nem csak városunkban hallgatják: dalait és feldolgozásait az online térben már közel 40 millióan tekintették meg.

A közönség szeretete mellett a szakma elismeréssel jutalmazta a munkáját: nemrég a legendás gitárgyártó, a japán Ibanez kötött vele megállapodást. Húgával, BassSisterrel együtt ők lettek az első női gitárosok, akikkel együttműködésre lépett a hangszergyártó cég Magyarországon.

„Az elmúlt időszak legnagyobb előrelépése talán az, hogy megalakult az állandó zenekarom” – kezdte beszélgetésünket RockMilady. „A zenekar tagjai, Knausz Péter, Tkalics Bence, a basszusgitáros pedig a húgom, BassSister, nyáron már ebben a felállásban léptünk fel többször is. Eddig zenei alap mellé gitároztam és énekeltem, ez változott meg” – árulta el a művész, aki a legemlékezetesebb fellépésként a Harley Davidson Budapesten tartott, 120. születésnapját ünneplő találkozót emelte ki – erről RockMilady YouTube-csatornáján egy részletet is megtekinthetünk, ahol saját, új dalokat és feldolgozásokat is játszottak. Győrben legutóbb augusztusban léptek fel a Szentlélek téren, valamint a Bridge-ben, így a győri közönség is találkozhatott már az új felállással.

„Most nekem volt egy alkotói időszakom, a következő projekt azonban már ismét közös lesz, jönnek a stúdiófelvételek, ahol már együtt fogunk dolgozni. Ősszel és télen szeretnénk felvenni a dalokat, dolgozunk azon, hogy kiadhassak egy albumot, hamarosan pedig indul a TikTok-csatornám is” – engedett betekintést a jövőbe RockMilady.

Nemrég hatalmas elismerést kapott: a világ harmadik legnagyobb gitármárkája, a japán Ibanez németországi forgalmazója, a Meinl Distribution ajánlott együttműködést neki és húgának is, amellyel együtt egy különleges hangszert is kapott a testvérpáros, a szerződés megkötése folyamatban van. Azt azért elárulta: eddig is Ibanez-gitárt használt, de ez az új eszköz egy más struktúrájú és felépítésű. „Nagyon szeretem ezt a gitárt, van egy érdekes újítása az Ibaneznek, a felsőbb fekvésű bundok (érintők – a szerk.) ferdén vannak kialakítva. Ez az elején fura volt, de pár óra alatt megszoktam” – értékelte a gitárt RockMilady. „Ez egy nagyon nagy elismerés, és bár valóban elsők vagyunk az országban, ez nem egy verseny. A szakmai visszajelzés fontos, nagyon neves előadókkal dolgozik együtt az Ibanez, és ezért fontos számomra ez az egész” – emelte ki a győri zenész.

Alkotóként nem egyszerű kérdés, hogy a külföldi ismertség nagyobb, mint a hazai, de RockMilady kiemelte: magyarul készül az új album, a saját dalaival is a magyar közönségét szeretné megszólítani, és a magyar nyelvet rendkívüli kifejezőnek tartja, mélyebbnek és változatosabbnak, mint más nyelveket.

Változott a dalszerzés folyamata is. RockMilady saját maga írja a szövegeit, régebben inkább a dallam jött előbb, arra néhány szó, majd elindult az alkotás, most már sokkal összetettebb ez. „Rengeteget jegyzetelek, minden ötletemet felveszem, több száz hangjegyzetem van, és akár fél év is eltelik, hogy visszanyúlok egy korábbi gondolathoz, akkor viszont két sorból megírom az egész dalt egyből” – árulta el RockMilady.

A nyáron a Színpadra fel! tehetségkutató zsűrijében is láthattuk a művészt, aki elmondta: tetszett neki a feladat, nagyon szoros volt a mezőny, nem véletlenül választottak végül 10+1 döntőst az eredeti 10 helyett. „Kiváló zenekarok voltak, és remek dolog, hogy a győri közönség olyan csapatokat ismerhetett meg, akikkel amúgy lehet, nem találkoztak volna, így viszont sok győrit találtak meg a zenésztársaink” – emelte ki RockMilady.

RockMilady tehát alkot, készül az új album, konkrét időpont még nincs, de már szervezi a következő fellépését a városban, így vélhetően nem kell sokat várnia a győri közönségnek, hogy élőben is láthassák az új gitárt.

Kapcsolódó témák: #elismerés | #Győr | #rock | #rockmilady | #zene |