Különleges és egyedi lesz a Győri Vízi Élménypark

Szigeti Sándor | Fotó: O. Jakócs Péter
2022.11.11. 12:09

Az épülő új Győri Vízi Élménypark kulisszatitkaiba helyszíni bejáráson nyerhettünk bepillantást. A Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztés számos izgalmas építészeti megoldást vonultat fel.

Hirdetés

Építészként kihívást és egyben nagyon inspiráló feladatot jelentett ennek a mintegy harmincötezer négyzetméteren megvalósuló komplex beruházásnak a megtervezése, amelynek az előzményei egészen az 1931-es első győri strandfürdőig nyúlnak vissza” – kezdte a beszélgetést a Győri Vízi Élménypark felelős tervezője.

„Már a helyszín is rendkívül izgalmas: az élménypark Győr belvárosához nagyon közel, a Mosoni-Duna és a Rába ölelésében valósul meg, ősfás parkkal, műemléki védettséget élvező épületekkel, részben ártéri területen. Ezek mind-mind olyan speciális körülmények voltak, amelyekre a tervezés minden egyes szakaszában kiemelt figyelmet fordítottunk. És bár alapjaiban határozták meg a koncepciót, igyekeztünk ezeket a körülményeket a saját javunkra fordítani és előnyt kovácsolni belőlük” – hangsúlyozta Kürtösi Péter.

Nagyon fontos volt, hogy szerettük volna megtartani a terület érdekes morfológiáját, ezért erre a változatos domborzatra álmodtuk meg a vízi park egyes élményelemeit. Például a töltés védett oldalában kialakított panorámamedencét és a töltéskorona mentén vezetett sétányt, ahonnan remek rálátás nyílik a városra, nem is szólva a harminc méter magas, szódásszifon alakú ikonikus csúszdatoronyról” – emelte ki a szakember.

A létesítmény egy vadonatúj, részben eltolható üvegfalú fedett uszodával, fedett gyermekrészleggel és pihenőtérrel, spray-parkkal, önkiszolgáló étteremmel, C-vitamin-bárral, játszótérrel, vizesblokkokkal és további kiszolgáló egységekkel is bővül. A fejlesztés során a parkolóhelyek száma is gyarapszik, egyebek között egy új, háromszáz gépjármű befogadására alkalmas pakolólemezzel és a most meglévő parkolókapacitás további bővítésével.

A felelős tervező hozzátette: építészként mindig nagyszerű érzés látni azokat az épületeket alakot ölteni, amelyeket az ember a tervezőasztalon megálmodott, ami a győri élményfürdő esetében hatványozottan igaz. A cél pedig nem más, mint hogy ez a különleges és egyedi vízi élménypark minden idelátogató számára felhőtlen kikapcsolódást és felejthetetlen élményt nyújtson.

A régiós szinten is komoly turisztikai vonzerőt jelentő Győri Vízi Élménypark építése tavaly januárban kezdődött meg 21,3 milliárd forintos kormányzati forrásból, és a tervek szerint a jövő év nyarán már birtokba is vehetik a látogatók.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

(x)

Korábban a témában:

Hirdetés