Közlekedéstudományi konferenciát rendezett a Széchenyi Egyetem

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2024.06.06. 13:45

Immár tizennegyedszer szervezett a közlekedéstudománnyal foglalkozó szakembereknek nemzetközi konferenciát a Széchenyi Egyetem.

Az ETO Park Hotelben tartott nyitó rendezvényre eljött dr. Kerékgyártó János, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára, dr. Szép János, a Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának dékánja. Köszöntötte a megjelenteket dr. Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke, valamint dr. Horváth Balázs, a Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszékének vezetője.

Megnyitó beszédében dr. Kerékgyártó János kiemelte: „Nagyon fontosak a szakmai konferenciák, ahol a közlekedési szakemberek, az iparági szereplők és a közigazgatás képviselői át tudják beszélni az aktuális kérdéseket.

Van miről beszélni, hiszen az elmúlt 10-15 évben történelmi léptékű közútfejlesztés zajlott le Magyarországon, 870 km autópályát és több ezer kilométer gyorsforgalmi utat építettünk. 2025-re már 22 megyei jogú város lesz bekapcsolva a gyorsforgalmi úthálózatba. A közlekedési politika fő gerince a vasúti közlekedés, a hálózaton zajlanak a fejlesztések, melyek a keringési sebességet és a versenyképességet fogják növelni.

Fontos lépés volt a tarifa- és kedvezményrendszer teljeskörű megújítása, a vármegye- és országbérlet bevezetése. Az új rendszer megfordította azt a trendet, melyre a közösségi közlekedés térvesztése volt jellemző. Megnőtt az utasszám, az ország- és vármegyebérletekből a múlt hónapban közel 900 ezer fogyott. A szabályozási oldalon is sok mindennel foglalkozunk. Több változtatás már megtörtént, jelenleg folyamatban van a nagy kategóriás jogosítványok egyszerűsítése, a vasúti képzések felülvizsgálata és elkezdődött a közúti közlekedés szabályrendszerének felülvizsgálata” – mondta a helyettes államtitkár.

A két napos konferencia 88 előadással, valamint kerekasztal beszélgetéssel várta a szakembereket.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid