Elismerés

Köszönet-díjat alapított a polgármester

Fotó: Marcali Gábor és Mekliz Fotóstudió
Hajba Ferenc
2021.05.31. 13:09

Köszönet-díjat alapított és adott át dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere azoknak a szociális dolgozóknak, mentősöknek, s a Petz Aladár Egyetemi Kórház munkatársainak, akik a Covid-19 világjárvány idején kimagasló, önzetlen munkát végeztek a győri polgárok érdekében.

Az országban egyedül Győrben alapítottak díjat a világjárványban kiemelkedő, önzetlen munkát végző szociális, egészségügyi szakembereknek, s a mentőszolgálat munkatársainak.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester Ady-idézettel kezdte köszöntő beszédét: „Az Élet él, és élni akar” Ezt követően úgy folytatta: „Mi, akik most itt vagyunk pontosan tudjuk, átéltük, hogy ez az élet mennyire törékeny, kiszámíthatatlan, és védelemre szorul.” Utalt arra, hogy feleségével együtt ő is megkapta a vírust, ismeri hát a betegség által kiváltott félelmet, bizonytalanságot, a kiszámíthatatlanul támadó tüneteket.

(A köszöntő beszéd teljes szövege elolvasható a cikk végén.)

A világjárvány váratlanul tört ránk, átszervezte, átírta az egész életünket. Veszélybe sodorta egészségünket, munkahelyeinket, átvette életünk irányítását – fogalmazott a város első embere.

A világ felvette vele a harcot, mindenki a maga helyén, saját lehetőségei szerint – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

A kutató orvosok hatékony vakcinákat állítottak elő, a klinikusok tudásukat, kreativitásukat mozgósították a gyógyításhoz, hiszen nem volt kipróbált, igazolt eljárás a gyógyításhoz. A szakorvosok új szakmákban is helyt álltak, az intenzív covid-osztályokon nemcsak intenzív terápiás orvosok dolgoztak, hanem például szemész, fül-orr-gégész vagy belgyógyász kis. A nővéreknek, az ápolóknak ugyanúgy új szakterületeken kellett helytállniuk. Nem hagyták magukra a betegeiket, akiket érthető módon a családtagok sem látogathattak a kórházban. A mentőszolgálat éjjel-nappal szállította a betegeket, közben tesztelések ezreit végezték el. A háziorvosok telefonon diagnosztizáltak, s írtak elő terápiát. A legveszélyeztetettebb helyzetbe a szociális intézmények kerültek, hiszen ha oda bejutott egy vírus, a zárt közösségben nagy valószínűséggel sokakat megtámadott. A szociális szférában dolgozók mindent megtettek az ápoltak egészsége, élete érdekében.

Az önkormányzat ünnepélyes formában ismerte el a járványban szolgálatot teljesítő, kiemelkedő munkát végző szakemberek munkáját. A díj egy oklevéllel, s az erre az alkalomra megalkotott érmével járt együtt. Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 23, az Országos Mentőszolgálat Győri Kirendeltségének 110, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórháznak pedig 117 munkatársa részesült az elismerésben.

Galéria: az EESZI díjazottjai (Fotó: Marcali Gábor és MekliZ Fotóstúdió)

Galéria: mentőszolgálat (Fotó: Marcali Gábor és MekliZ Fotóstúdió)

Galéria: a győri kórház dolgozói (Fotó: Marcali Gábor és MekliZ Fotóstúdió)

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármesterének beszéde a Köszönet-díj átadáson:

“Kedves egészségügyi ellátásban dolgozók!

Az Élet él, és élni akar – írta Ady Endre. Mi, akik most itt vagyunk, pontosan tudjuk, átéltük, hogy ez az élet mennyire törékeny, kiszámíthatatlan, és védelemre szorul. Feleségemmel együtt én magam is megkaptam ezt a vírust, ismerem az általa kiváltott félelmet, a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlanul támadó tüneteket.

Pedig nem sokkal két évvel ezelőtt még készültünk a nyárra, a Balatonra, a tengerpartra, a hegyekbe, vagy éppen távolabb élő szeretteink, barátaink meglátogatására. Gyerekeink örvendezni akartak a vakációnak, a tizenévesek kalandokat kerestek. Az egészségügyben, a szociális intézményekben egész évben tisztességesen dolgozók is szerették volna családjukkal, barátaikkal kipihenni szellemi és fizikai fáradságukat.

Ekkor még nem gondolta senki, hogy egy olyan vírus, egy olyan világjárvány tör ránk váratlanul, ami átszervezi, átírja az egész életünket. Veszélybe sodorja egészségünket, tanulásunkat, munkahelyeinket, átveszi életünk irányítását.

A világ felvette vele a harcot, mindenki a maga helyén, saját lehetőségei szerint. A kutató orvosok hatékony vakcinákat és gyógyszereket próbáltak előállítani, a klinikusok saját tudásukat, kreativitásukat mozgósították a gyógyításhoz, hiszen nem volt kipróbált, igazolt eljárás, a koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszer. A szakorvosok új szakmákban álltak helyt, az intenzív covidosztályokon nemcsak intenzív orvosok dolgoztak, de például szemészek, fül-orr-gégészek és belgyógyászok is. A nővéreknek, az ápolóknak ugyanígy új szakterületeken kellett helytállniuk. Számukra is megszűnt az idő, nem hagyták magukra a betegeiket, akiket érthető módon a családtagok sem látogathattak. A mentőszolgálat éjjel-nappal szállította a betegeket, közben tesztelések ezreit végezték el.

A háziorvosok telefonon diagnosztizáltak, döntöttek, és írták elő a terápiát.

A szociális intézmények a legveszélyeztetettebb helyzetbe kerültek, hiszen, ha bejutott egy-egy vírusos beteg a zárt közösségbe, nagy valószínűleg sokakat megfertőzött, ráadásul a koruknál és társbetegségeiknél fogva ők a legérzékenyebb korosztály.

Az egészségügy fontosságát igazán most ismerte fel, a benne dolgozók munkáját pedig most kezdte megbecsülni a társadalom. A lakóházak erkélyén felcsattanó taps, a köszönetképpen eljuttatott sok édesség, pizza, mind fontos jelei a civil megbecsülésnek. Igaz, nem pótolják az embereket saját tanult szakmájukban, eddigi munkahelyeiken a megtartó anyagi elismerést, de az első hullám után áldozatos munkájukat a kormány egy anyagi támogatással köszönte meg.

Az önkormányzat szeretné ünnepélyes formában is elismerni életmentő munkájukat, önfeláldozó szolgálatukat. Kifejezetten az Önök számára alapítottam egy díjat, amelyet Köszönetnek neveztünk el. Nem mi határozzuk meg, hogy kik a legérdemesebbek rá, az adott munkahelyek ajánlata alapján ítéltük oda az emlékérmeket. Legyenek büszkék rá, mert ezekben egy egész város szíve, lelke, hálája és jövőbeni reménye benne van.

Sokakat ért tragédia, örökre gyászoljuk szeretteinket, és mindenkit, akit a leggondosabb orvosi segítség sem tudott megmenteni. Részvétünket fejezzük ki minden gyászolónak, és őszinte szívvel mondunk köszönetet azoknak, akik mindent megtettek az emberi élet megmentéséért. A járvány sajnos még nem múlt el. Viszont most már nagy tapasztalattal fölvértezve létezik egy olyan komoly csapat, amelyik tudatosan, szakszerűen, egymással együttműködésben minden lehetséges, új eljárásmódot alkalmazva próbál segíteni valamennyi rászorulón. Győr köszöni, amit értünk tettek. s ennek jeléül fogadják el a Köszönet kitüntetést, amelyet Önök kapnak meg először.

Jó egészséget kívánok, és azt, hogy a következő hónapokban legyen lehetőségük kipihenni azt a szavakkal megköszönhetetlen munkát és erőfeszítést, amit az elmúlt több mint egy évben értünk végeztek.

Győr hálás Önöknek!”

Prof. Dr. Dézsi Csaba András, polgármester

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos