Kossuth-díjas írónő volt az Apor iskola vendége

Szerző és Fotó: Kóka Enikő
2023.02.10. 15:31

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban tartott rendhagyó irodalomórát Mezey Katalin, Kossuth- és József Attila díjas prózaíró és költő. Az iskola végzős diákjai örömmel hallgatták végig a közel másfél órás előadást és a végén alá is írathatták megszerzett versesköteteiket.

A győri Apor Vilmos Iskolaközpont könyvtára adott helyet a pénteki rendhagyó irodalomórának. A magyarórákon általában a klasszikus költőkről tanulnak a fiatalok, és az iskola úgy gondolta, hogy ha csak egy órára is, de megszemélyesítik a magyar kortárs irodalmat Mezey Katalin személyében.

“Nagyon hálásak vagyunk, hogy ez a találkozás létrejöhetett. Az Apor Vilmos Iskolaközpont dicsőségére válik, hogy ilyen szintű magyar tanítás van az intézményben, ahol fontosnak tartják, hogy az érettségi előtt álló diákok közvetlenül találkozhassanak a szerzővel és hozzáférhessenek a művekhez is. Ez egy proaktív megközelítése a magyar irodalomnak és örülünk annak, hogy a gyerekek felkészülten és lelkesen érkeztek az eseményre”mondta dr. Horváth Sándor Domonkos a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér igazgatója.

A diákok már decemberben megkapták a költő verseskötetét és kedvükre olvashatták a benne található műveket.

“Mezey Katalin munkássága példaértékű. Tematikája olyan széles és színes spektrumokat mutat be, amelyet példaként állíthatunk a tanulók elé” – fűzte hozzá Áder Ferencné, az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont intézményvezetője.

“Mindig öröm olyan lehetőséget kapni, ahol az állandó és a potenciális olvasókkal találkozik az író, tehát ilyen szempontból nagyon örülök ennek a lehetőségnek. Emellett nagyon nagy dolognak és komoly felelősségnek tartom, hogy érettségi tétel lesz a művem, és örülök annak, hogy valami eljutott azokhoz, akiknek végül is készült” – mondta Mezey Katalin.

A diákok örültek annak, hogy a sok régi irodalom mellett valami újba is belekóstolhattak. Elmondásuk szerint rendkívül hasznosnak érezték az előadást, hiszen Mezey Katalin mint kortárs költő, szerepelni fog az érettségi tételeik között. Örültek az írónővel való személyes találkozásnak, ugyanis ezzel közelebb érezhetik magukat a kortárs irodalomhoz és az alkotókhoz is.

“A hagyományos irodalomórákon mindig olyan költőkkel ismerkedünk, akik már évtizedek-évszázadok óta nem élnek és ez valahogy életre keltette az irodalmat, amiről a mindennapok során tanulunk. Azért is tartom fontosnak ezt az eseményt, mert sok férfi íróról és költőről tanulunk és jó találkozni egy írónővel is, aki szintén sokat ért el az életben” – mondta Soporean Ani.

Katalin az előadás végén kiemelte, hogy mennyire fontosnak tartja azt, hogy a fiatalok a modern technológia helyett inkább az irodalom felé forduljanak, hiszen az sokkal nagyobb értéket tud adni számukra.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Apor Vilmos | #Győr | #Győr+ TV | #irodalom | #Mezey Katalin |