Korcsmáros Györgytől búcsúztak

Pécskai István | Fotó: MekliZ Fotó, Kasza Fruzsina
2022.11.17. 19:18

Megható megemlékezéssel búcsúzott a Győri Nemzeti Színház társulata Korcsmáros Györgytől, az intézmény egykori igazgatójától. A Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész 15 esztendőn keresztül irányította a győri teátrumot. Hosszan tartó betegségben hunyt el október 25-én, mindössze négy és fél órával a hetvenedik születésnapja előtt.

Hirdetés

A színház előtti téren tartott nyilvános búcsúztatón sokan lerótták kegyeletüket: a gyászoló családtagok, barátok és pályatársak virágot hoztak, mécsest gyújtottak. Beszédet mondott többek között Bakos-Kiss Gábor, a színház jelenlegi igazgatója is.

Bakos-Kiss Gábor

,,Igyekszem a színházat, Gyuri, a te szellemiségében vezetni. Amikor arról beszélünk, hogy Győri Nemzeti Színház, amikor a társulat kerül szóba, akkor mindig ott vagy. Valahogy egy kicsit mindig visszakanyarodunk hozzád. Abban a színházban, amit annyira szerettél” – mondta Bakos-Kiss Gábor.

A megemlékezésen Korcsmáros kisebbik fia, András is részt vett.

,,Számos intézményhez lehet kapcsolni édesapám nevét, de nem volt olyan, amelyikhez annyira kötődött volna, mint a Győri Nemzeti Színház. Ez a színház volt az otthona. Az épülethez egyébként én is nagyon kötődöm, hiszen gyerekkorom játszótere volt. 15 évig, minden hétvégém úgy zajlott, hogy Győrben, a színházban voltam. Nem véletlen, hogy én is színházi ember lettem” – hangsúlyozta Korcsmáros András.

Korcsmáros András

Korcsmáros György a Pinceszínház amatőr színészeként kezdte pályáját. A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1978-ban színész, négy évvel később rendezői diplomát szerzett. 1978 és 1979 között a Vígszínház, 1981-1982-ig a Budapesti Gyermekszínház tagja volt igazgatóhelyettesként is. Ezt követően három esztendőn keresztül a Madách Színházban dolgozott. 1985 és 1989 között az Arany János Színház, 1989-1990-ig a Rock Színház főrendezője volt, aztán két évig a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatvezetőjeként tevékenykedett. 1992-től 2007-ig volt a Győri Nemzeti Színház igazgatója. 1994-ben kapott Jászai Mari-díjat, 2010-ben pedig érdemes művészi ranggal tüntették ki.

Galéria: MekliZ Fotó, Kasza Fruzsina

TV-s szerkesztő: Pécskai István

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #gyász | #Győri Nemzeti Színház | #híradó |