Hirdetés
Kiállítás

Korabeli fotókon az utolsó magyar király és családja

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.10.06. 06:43

Szenvedélyes, jó, igaz, tiszta ember volt, nagy felelősséget érzett a rábízottak iránt – így jellemezték IV. Károly király lelkületét a kutatók, a szakemberek.

Hirdetés

A “Fiat voluntas tua – Boldog IV. Károly és családja Madeirán” című kiállítás hétfőn nyílt meg a Szent László Látogatóközpont Triangulum Galériájában. A kiállítás címe, a Fiat voluntas tua – Legyen meg a te akaratod, IV. Károly utolsó szavai voltak, amelyeket halálos ágyán mondott, 34 évesen Madeira szigetén.

A kiállítás megnyitása előtt a Győri Egyházmegye – dr. Veres András győri megyéspüspök, Habsburg György császári és királyi herceg, Jorge Roza de Oliveira Portugália nagykövete – nevében megkoszorúzta Boldog IV. Károly I. világháborús emlékművét a Nagyboldogasszony-székesegyház oldalán.

Hirdetés

A domborművet Horváth Adorján (1874-1943) győri szobrász készítette, amelyen Habsburg IV. Károlyról és a 19. gyalogezred katonáinak hősiességéről emlékeznek meg. Az emlékművet az első világháborúban elesett 9731 hősi halott emlékére 1927. november 13-án avatták fel.

„Boldog IV. Károly példát mutat nekünk, mert ő átélve az uralkodói terheket, népes számú családját száműzetésben is az életszentség útján kívánta vezetni. A fotókat szemlélve nyerjünk bátorítást saját munkánkban, saját élethelyzeteinkben” – hangsúlyozta a tárlat megnyitóján dr. Veres András megyéspüspök.

A portugál nagykövet a király száműzetésének körülményeit elevenítette fel, azt, hogy Károly a legnagyobb kedvességet és nagylelkűséget tanúsította a madeirán élők iránt, akik tisztelték őt, és akik közül nagyon sokan vettek részt a temetésen. Sírját folyamatosan friss madeira virágokkal díszítik az ott élők tiszteletük jeléül.

Dr. Reisner Ferenc általános püspöki helynök, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora megnyitó beszédében elárulta, különleges kapcsolat fűzi IV. Károlyhoz. Kutatta életútját, doktori disszertációját is belőle írta.

Az utolsó magyar királykoronázásának dokumentációját a prímási levéltárban találta meg, a polcok mögé rejtve. Tihanyban pedig a kolostor felújítása kapcsán derült ki, hogy Károly, száműzetése előtt néhány napot ott töltött, melynek emlékére a bencések 1922-ben egy márványtáblát helyzetek el a szobája mellett. „A nehéz időkben” ezt a táblát a sekrestyeszekrény dobogója mögé rejtették el,végül előkerült, és visszahelyezték eredeti helyére. Kevesen tudják, de Győrben egy iskolát is szponzorált az utolsó magyar király. Reisner Ferenc a Szentlélek templomban volt káplán, amikor folyt az Apor-iskola építése és pénzre volt szükség a folytatáshoz. Ekkor jelent meg a fiatal káplán „Csernoch János hercegprímás és IV. Károly” című könyve, melyet a felajánlott a híveknek megvásárlásra, így több százezer forint folyt be és folytatódhatott az építkezés.

Habsburg György édesapja elbeszélései nyomán úgy tudja, az életük legjobb, legszebb pillanatai a Madeirán töltött hónapok voltak. Habsburg Ottó 1912-ben született, így még kisgyermek volt, amikor apját királlyá koronázták, akinek így kevés ideje jutott a gyerekeire. Madeirán pedig az egész család együtt lehetett, a nehéz körülményeik ellenére is boldog emlékeket őrzött abból az időből. Ottóra átragadt apja Magyarország iránti szerelme. „Ezért is Magyarországon, Pannonhalmán temettük el édesapám szívét” – zárta visszaemlékezéseit Habsburg György.

Az emlékfotókat tartalmazó tárlatról Biczó Zalán a Széchenyi-egyetem könyvtárosa portálunknak elmondta Gulyás Zsolt, a Portugál Nagykövetség kereskedelmi titkárának segítségével és felajánlásával került Győrbe a nagykövetségről származó fotógyűjtemény, mely IV. Károly magyar királyt és családját ábrázolja. A fotók által az érdeklődők bepillantást kaphatnak az utolsó magyar uralkodónak és családjának 1921 és 1922 közötti időszakába, a Madeira szigetére való megérkezéstől, a temetésen át a király halála utáni évekig láthatunk néhány momentumot, egyebek mellett Zita királyné és Habsburg Ottó 1968-as funchali látogatását.

A fotókat Manuel de Olim Perestrello (1854-1929) készítette. Perestrello 1876-ban kezdett fotózással foglalkozni, 1879 novemberében nyitotta meg fotóstúdióját Madeira fővárosában, Funchalban. Később fiaival együtt alapított családi fotós vállalkozást egészen 2000-ig működött a cégük.

Érdemes tudni, hogy IV. Károly és Zita királyné 1921. október 22-én, szombaton 13 óra 10 perckor Sopronból Győrbe érkezett. Győri fogadtatásáról is készültek fotók.

A kiállítás megnyitón közreműködött Györe Nóra, a Győri Filharmonikus Zenekar koncertmestere.

A tárlat november 15-ig, csütörtöktől-vasárnapig, 10-18 óra között látogatható.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat