Hirdetés

Korábban véget érhet a dinnyeszezon

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2022.07.26. 15:15

Idő előtt véget érhet a hazai dinnyeszezon, erről számoltak be a Győr Plusznak Híradónk állandó piaci szakértői. Markó Vendel és Kissné Adrienn azt mondták, a kánikula ugyan jó tesz a minőségnek és a fogyasztásnak, a forróság komoly fejtörést okoz a termelőknek. Bár még csak július második felében járunk, az idei dinnyeszezon már elérte a csúcsát, ezután pedig lassan, de biztosan csökkenni fog a kínálat is. Szakemberek szerint összeérett a dinnye, a szezon csúcsidőszaka pedig lerövidült.

Hirdetés

Kedden mindig kisebb a forgalom a Csarnokban, de azért most is volt mozgolódás, főleg a barackkal és a dinnyével megrakott pultoknál. Eddig jól pörög a magyar dinnye, ami kiváló minőségű és jó áron is adják, de a földekről aggasztó hírek jönnek.

A forróság állítólag leszűkíti a szezont, ami már most a csúcson van, pedig még csak július második felét írjuk. „Elvileg valamikor augusztus közepén-végén szokott a dinnyeszezon csúcsa lenni, most viszont már most csúcsára ért a mézédes gyümölcs időszaka, ami a hosszan tartó forróságnak köszönhető, ami komoly fejtörést okoz a termelőknek” – mondta a Győr+ Médiának Markó Vendel. „Eddig nagyon jól pörgött a hazai termesztésű dinnye, de a szezon időszaka úgy tűnik, nagyon beszűkül, már csak a késői érésű fajtákban bízhatunk” – tette hozzá a zöldség-gyümölcs kereskedő.

Hirdetés
Fotó: Zombai-Kovács Ákos

Nem csak a termésnek, a termelésnek se tesz jót az extrém, elhúzódó forróság. A kereskedők még a későn érő fajtákban bízhatnak, de így sem fog kitartani a mostani dinnyeszezon augusztus 20-ig. Pedig általában, akkor van a csúcs és fogy a legtöbb a mézédes hazai piros belűből. „Sajnos nem jönnek jó hírek a földekről, nagyon nagy a forróság, ez már a dinnyének is túl sok, összeérik a dinnye, a szezon csúcsidőszaka jelentősen lerövidül, már most zenitjén van az idei szezon, pedig csak hetekkel később szoktunk itt tartani” – hangsúlyozta Kissné Adrienn.

A minőséggel semmi gond, sőt nagyon finom a magyar dinnye, amit kedvező áron is tudunk kínálni, kár, hogy jóval rövidebb ideig, mint terveztük” – tette hozzá a zöldség-gyümölcs kereskedő. Hiánytól azért nem kell tartani, a hazai piacok bőséges ellátása biztosított, sőt elképzelhető a következő hetekben még exportra is jut a magyar dinnyéből.              

likeold
a fb oldalunkat