Könyv született Kálóczy Lajos életéről

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.06.24. 16:03

Győr ma nem lenne a szellemi, a kulturális és a gazdasági élet központja, ha nincs Kálóczy Lajos – hívta fel a figyelmet Zsumbera Árpád szerző, a „Kálóczy Lajos élete” című könyv bemutatóján szerdán, a városházán.

Kálóczy Lajos (1819-1898) születésének 200. évfordulója alkalmából rendezvénysorozattal, kiállítással, konferenciával, emlékműsorral, ünnepi misével, az emlékév lezárásaként pedig a könyv bemutatásával népszerűsítette az egykori országgyűlési képviselő, megyei alispán életét, munkásságát a Kálóczy Lajos Emlékbizottság.

Fontos, hogy ne csak a legnagyobb történelmi személyiségekkel foglalkozzunk, hanem ismerjük meg a még kevésbé híreseket is, tudjunk tetteikről, emlékezzünk rájuk – erről dr. Pergel Elza alpolgármester beszélt.

A megyénkben „kis Széchenyiként” emlegetett politikus tiszteltére szobrot kívánnak állítani Mindszenten, amely megvalósításához adománygyűjtést szerveznek – tájékoztatott Szabó Gyula atya, az életrajzi kötetet kiadó Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány elnöke.

A könyv szerzője mindszentpusztai, a település temetőjében található Kálóczy-obeliszk kapcsán kezdett kutató munkába, hogy kiderítse, ki is volt Kálóczy Lajos. Kiderült: Győrnek nagytekintélyű polgára volt, értékes alakja a magyar történelemnek. Kálóczy 1819-ben született és együtt nőtt fel a reformmozgalommal. Alapítója és aktív résztvevője volt többek mellett Győrben a Védegyletnek, az Olvasó Egyletnek, a Polgári Társaságnak, amelyek segítették az ország, a magyar nyelv a magyar kultúra fejlődését. Az 1848-as forradalom és szabadságharc idején volt országgyűlési képviselő, majd emigrációba kényszerül, kegyelmet kapott és Mindszentpusztára száműzték. Később Győr megye alispánja és ismét országgyűlési képviselője lett.

Érdekesség, hogy a győri Kálóczy teret nem róla nevezték el, és az is, hogy két dédunokája ma Győrben él.

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #könyvbemutató |