Konferencia az idősek biztonságáért

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2022.10.03. 12:22

Szakmai konferenciát szervezett „Idősen biztonságban” címmel a megyei rendőr-főkapitányság a kereskedelmi és iparkamarában hétfőn. A program célja az volt, hogy az Idősek Világnapja alkalmából bemutassák és felhívják a figyelmet az idősek életkorából, fizikai és mentális állapotából fakadó veszélyekre. A rendőrséggel együttműködve a konferencián azok a szervezetek és hivatalok is színesítették a délutánig tartó előadássorozatot, akik az idős emberek áldozattá válásának megelőzésében szerepet vállalnak.

A konferencia a színház stúdiósainak előadásával kezdődött, a fiatalok az unokázós csalás tipikus esetét mutatták be. Gyakoriak az ehhez hasonló bűncselekmények, mely során az unoka iránt érzett szeretettel és aggodalommal élnek vissza a csalók, így megfosztva vagyonuktól a gyanútlan nagyszülőket.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester nyitotta meg az eseményt, aki szintén az idősekre irányuló veszélyekről és a megelőzésről is beszélt. “Sajnos beszélnünk kell ezekről a dolgokról. Jobb lenne, ha nem kellene, hiszen az lenne a természetes, normális, ha ilyen dolgok nem történnének. A szakemberek  elmondják Önöknek azokat a veszélyforrásokat, amelyek leginkább az idős embereket érintik, hogy hogyan csapják be őket vagy próbálják becsapni az idős embereket jóindulatukra apellálva és arra a szeretetükre, amit a családtagjaik iránt éreznek, pánikot keltve, ijesztgetve az embereket– kezdte gondolatait a városvezető.

Az idősek több szempontból is kiszolgáltatott helyzetben vannak, így nem árt óvatosnak lenni. “Az a tapasztalatunk, hogy az idős emberek már egyre inkább hiszékenyebbek, kevésbé figyelnek oda azokra a változásokra, ami a világunkat jellemzi és gyakran kihasználják őket az elkövetők. Ezt lovagolják meg, hogy akár csalások árán is, de hozzájussanak az értékeikhez vagy esetleg erőszak árán is, de az szerencsére nagyon ritka megyénkben. Illetve, a vagyonbiztonságra oda kell figyelni és, hogy mindenféleképpen segítséget kell hívni, értesíteni kell a rendőröket” – hangsúlyozta Nagy Ágnes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-Főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese. 

A rendőrségi, bűnmegelőzési előadások mellett a konferencián a demenciára és annak kezelésére is felhívták figyelmet, továbbá a Pannon-Víz, az MVM gázszolgáltató, a posta, a katasztrófavédelem, a gyámügy, az EESZI és a fogyasztóvédelem szakemberei is tájékoztatták az időseket.  “A Békéltető Testület elkötelezett a fogyasztói tudatosság növelésére. Azokat a sarokpontokat emelem ki az előadásban, amelyekre célszerű a fogyasztóknak – jelen esetben az időseknek – figyelemmel lenni, hogy elkerüljék a fogyasztói jogviták kialakulását”– számolt be Bagoly Beáta, a Győr-Moson-Sopron Megyei Békéltető Testület elnöke.

A rendőrség szerint az unokázós csalás mellett, az adathalászat során is célpontok az idősek, mivel ők is használnak már számítógépet és akár e-maileznek is. Az előadások során elhangzott, hogy a szépkorúaknak a táskájukra sem árt vigyázni, melyet behúzva kell tartani, a pénztárcát pedig érdemes legalulra tenni. Az idősekre emellett a népszámlálás miatt is veszély leselkedhet, fontos, hogy csak azt engedjék be otthonukba, aki igazolja magát, továbbá kérik a családtagokat, hogy segítsék idős hozzátartozóikat azzal, hogy online töltik ki számukra ezeket a kérdőíveket.